ZadarZadne-Izdvojeno

VIDEO: Budno oko nema pravo izbacivati vijećnike sa sjednica Gradskog vijeća

Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša
Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 11.07.2014 došlo je do intervencije zaštitarske službe na način da je ista odstranila vijećnike Antu Rubešu i Marka Pupića-Bakrača sa sjednice vijeća. Na pitanje vijećnika tko ih je poslao i po kojem pravnom osnovu postupaju zaštitari su odgovorili da ne znaju ( postoji video zapis).

Prenosimo očitovanje Marka Pupića-Bakrača tvrtci Budno oko securty d.o.o, gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Zadra u cjelosti:

Zbog takvog postupanja zatražio sam uvid u ugovor između Grada Zadra i tvrtke Budno oko security d.o.o koja obavlja zaštitarsku djelatnost u zgradi Gradske uprave. U ugovoru jasno stoji da ta tvrtka obavlja zaštitu imovine i ljudi za naručitelja Grad Zadar u zgradi na Narodnom trgu br.1 .

Zakonu o privatnoj zaštiti čl 33 kaže da će čuvar i zaštitar upozoriti osobu koja svojim ponašanjem, djelovanjem ili propuštanjem dužne radnje može dovesti u opasnost svoju sigurnost ili sigurnost druge osobe ili sigurnost imovine, narušiti javni red i mir ili ako se opravdano očekuje da bi ta osoba mogla počiniti ili izazvati drugu osobu da počini kazneno djelo ili prekršaj.

Prikladnije u nekim drugim situacijama

U čl.39 istog Zakona stoji da zaštitari mogu u obavljanju poslova tjelesne zaštite upotrijebiti tjelesnu snagu, ako drugačije ne mogu:

– odbiti protupravni i neposredni napad kojim se ugrožava njihov život ili život osoba koje čuvaju,

– odbiti protupravni i neposredni napad usmjeren na uništenje i umanjivanje vrijednosti imovine koju čuvaju, a da pri tom štetne posljedice ne budu veće od prijetećih.

Ni ja ni vijećnik Ante Rubeša nismo ugrožavali sigurnost imovine ili bilo koje osobe niti smo narušili javni red i mir (za čuvanje kojeg by the way Grad Zadar i Budno oko securty d.o.o nemaju potpisan ugovor već samo za štićenje imovine i ljudi).

 Iz našeg mirnog prosvjeda usmjerenog protiv kršenja poslovnika i nepoštivanja demokratske procedure nije se mogao izvesti zaključak da namjeravamo počiniti kazneno djelo ili prekršaj. O čemu svjedoči i postupak policije koja je odbila intervenirati zbog nepostojanja elemenata protuzakonitih radnji.

Ovakvo postupanje zaštitarske službe bi možda bilo prikladnije u nekim drugim situacijama u vijeću kada je vijećnik sa podebljim kriminalnim dosjeom prijetio i vrijeđao vijećnike. Međutim naravno prema takvima predsjednik vijeća ne primjenjuje svoje fašističke represivne mjere kao prema nama.

Ukoliko se ponovi slično protuzakonito postupanje zaštitarske službe koje nema nikakvog temelja u potpisanom ugovoru između Grada Zadra i tvrtke Budno oko d.o.o  kao ni u Zakonu o privatnoj zaštiti moram Vas upozoriti da ćete snositi svu odgovornost za posljedice koje će iz toga proisteći.





Related Articles

Back to top button