ZadarZadne-Izdvojeno

Vicko Katić: došlo pravo vrijeme za male hotele

Kas smo počeli prije 15 godina kao udruga malih i obiteljskih hotela govorili su nam da smo ludi, a danas, nakon svega što smo ovdje čuli, ja sam optimist. To je dokaz da se u ovih 15 godina naš glas itekako čuo i smatram da je sada konačno došlo pravo vrijeme za nas. To je rezultat nas sviju i mislim da će nove mjere u idućoj sezoni donijeto veliko poboljšanje našem poslovanju, kazao je Ivan Katić, vlasnik hotela “Vicko” iz Starigrada Paklenice, kao svojevrstan zaključak okruglog stola pod nazivom “Poticaj i prepreke za nove investicije u malo i obiteljsko hotelijerstvo” koje je u organizaciji Slobodne Dalmacije, Ministarstva turizma i Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela održana u petak na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku.

Okrugli stol, kojeg je vodila novinarka Slobodne Dalmacije Ružica Mikačić, započeo je analizom Nevena Ivandića iz Instituta za turizam koje je istaknuo veliku razliku u profitabilnosti pojedinih segmenata našeg turizma, pogotovo malih i obiteljskih hotela u odnosu na velike hotelijere.

– Tražili smo kako to promijeniti. Odgovor je specifičan pristup malim hotelijerstvu koji se moraju regulirati na specifičan način. Kroz poseban program ministarstva turizma, poduzetničko okruženje za male hotele i klastere. Potrebno im je osiguratio više potpore i poticaje u poslovanju fazi i osnivanju, da ima se omogući besplatni razvoj proizvoda dobivanje informacija o fondovima EU, zajednička nabava, odnosno da iskoristite sve što imaju veliki sustavu, ali i istaknuti svoje prednosti, kao što je autentičnost. Kazao je Ivandić dodajući da je hotelijerstvo generalno jedan od nositelja investicijske aktivnosti, a trećina od tog otpada na sektor malih hotela.

Predsjednik Uprave HABOR-a Antun Kovačev pohvalio je uspjeh turističkog sektora koji je znao iskoristiti okolnosti u krizi i povećati ukupan promet za oko 6 posto u odnosu na prošlu godinu, što je izuzetno dobar rezultat. Kovačevev je istaknuo da je HBOR do 30. rujna premašio plan kreditiranja za 2012. Odobreno je 31 posto više kredita nego prošle godine, odnosno 6.9 milijardi kuna, od toga preko milijardu kuna ili 70 posto više nego prošle godine za turistički sektor. Razlog povećanja interesa turističkog sektora leži u najavio smanjenja PDV-a kazao je Kovačev koji sada imaju rok otplate od 17 godina uz četiri godine počeka i kamatu od jedan, tri i pet posto.

Druga novina koju je HBOR uveo, dodao je Kovačev, što poduzetnici sada mogu birati između deviznog i kunskog kredita. HBOR je dosad odobrio 500 milijuna kuna kredita, a još toliko ih namjerava odobriti do kraja godine. Za iduću godinu HBOR u suradnji s ministarstvom priiprema novi program novom programu za male i obiteljske hotele, koji će po uvjetima biti jednaki kao za velike hotele. Također se intezivno prate predpristupne fondove, pogotovo programe za ruralni turizam. Od odbrenih kredita za ukupnu investiciju odbijat će se sredstva dobivena iz fondova uz kamatu od dva posto, kazao je Kovačev.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende najavio je nastavak potpora i bespovratnih sredstava za male i obiteljske hotele uz jamstva HBOR-a te promjenu tri turistička zakona koja bi trebala riješiti probleme koji male hotelijere dugo muče.

– Uvjeravama vas da ćemo uvažiti vaše specifičnosti, a to ćemo tražiti i od drugim ministarastava, poput zakona o radu. Već smo obavili razgovore s nadležnim u ministarstvu i stvari su više-manje usuglašene sad je pitanje dinamike implementacije, kazao je Pende zaradivši aplauz vlasnika malih hotela.

Govoreći o novim investicijama u sektoru malih hotela Darko Lijović iz HAMAG investa najavio je da će država omogućiti malim hoteljerima lakši pristup kapitalu tako što će im pomoći u reprogramiranju i refinanciranju prethodnih kredita kod poslovnih banaka dobivenih po manje povoljnim uvjetima.

– Uveli smo mogućnost da se izdaju jamstva za poduzetnike početnike te ih podigli sa 2,5 na 7,5 milijuna kuna te proširili grupu potencijalnih kreditora jer smatramo da je hrvatski turizam u ovom trenutku najpotentniji dio hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić uvjeren je kako je ova sezona malim i obiteljskim hotelima donijela vjeru u budućnost.

– Ova je bila solidna, a iduća se očekuje da bude još bolja, ocijenio je Klarić istaknuvši potrebu da malo poduzetništvo treba razvijati lokalno u čemu treba i druge uključiti poput Agencije za malo gospodarstvo. U tom je dijelu posebno istaknuo Slobodnu Dalmaciju “koja poglavito kroz projekt Adrian jako puno čini u promociji malog poduzetništva u turizmu”.

Moderatorica okruglog stola, novinarka Slobodne Dalmacije Ružica Mikačić, također je zaslužila aplauz prisutnih kad je u ime vlasnika malih hotela zapitala sudionike tribine hoće li se zbog brojnih opterećenja kojih imaju u poslovanju, umjesto prelaska malih iznajmljivača u hoteljere, dogoditi obrnut proces: prelazak malih hoteljera u privatne iznajmljivače, što bi bilo jako loše.

– Gotovo 45 posto naših smještajnih kapaciteta su privatni iznajmljivači i posao ministarva je da i o njima vodimo računa. Ali naša je želja da se tu dogodi kvalitativan poticaj, kao što je klasterizacija malih hotele po pitanju zajedničke nabave. Mi ćemo preko strukovnih udruga i komore nastojati taj korak i napraviti, obećao je pomoćnik Pende.





Related Articles

Back to top button