IzdvojenoZadar

UZ POPRATNI CIRKUS Konstituirana Skupština Zadarske županije

– Ja se ovdje ludo zabavljam, meni je ovo bolje od Gradskog vijeća jer je ovima ovdje kvocijent inteligencije niži – komentirao je u razgovoru sa novinarima i nekolicinom svojih vijećnika za vrijeme stanke vijećnik Akcije mladih (AM) Marko Pupić Bakrač u utorak na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine koja je, upravo na njegovo insistiranje, prekidana više puta.

Izborom Željka Lončara (HDZ) za predsjednika, te Snježane Jurinić (HDZ) i Renate Sabljar Dračevac (SDP) za potpredsjednice, Županijska skupština je konstituirana, no tek nakon brojnih stanki i višesatne paljbe iz teške artiljerije koju su predvodili Pupić Bakrač sa koalicijskim partnerima iz MOST-a, te MODES-ovim Rudolfom Dvorskim. Ove tri stranke zapravo čine oporbu sa devet vijećnika u Skupštini, uz dvojicu iz Živog zida, te SDP ima manje od njih. To je bio toliki kamen spoticanja kod imenovanja klubova vijećnika, da niti predstojnik Ureda državne uprave Ivo Gregov, koji je sjednicu vodio do izbora predsjednika, nije imao kud već odobravati tražene stanke.

– Nama je deset minuta malo – rekao mu je za prvu stanku Pupić Bakrač.

– To je dovoljno – oponirala je Renata Sabljar Dračevac.

– Naravno da vama jest, jer šurujete sa HDZ-om i unaprijed ste pripremili klubove. Mi nismo – rekao je Pupić Bakrač.

– Nama treba cijeli sat! I treba nam prostor. Ne možemo dogovarati klubove u nekom kantunu, na ulici, u kafiću – zaredao je Gregovu MOST-ov Mladen Meštrović.

Nakon prvih odobrenih 15 minuta, i to je bilo malo.

– HDZ i SDP su sve su unaprijed dogovorili i formirali klubove. Strateški igraju protiv nas. Loše smo počeli, pa neće dobro ni završiti. Igrate mučki iza leđa sa SDP-om. Može vas biti sram – bila je prva lekcija Pupića Bakrača HDZ-u u prvom sazivu.

– Ovako nije bilo u gradskoj upravi. Pozvani smo nekoliko dana prije sjednice da sudjelujemo u formiranju klubova. Vi ništa, sa SDP-om ste sve dogovorili. Mislite da smo mi budale koje ne razumiju ništa. Znači, želite vidjeti koliko tek mi možemo biti nekorektni? – nastavljao je Pupić Bakrač.   

Mandatno povjerenstvo i Odbor za izbor i imenovanja izabrani su tek nakon višesatnog ustrajavanja vijećnika AM, MOST-a i MODES-a da su oni većinska oporba. Nije im bilo od velike koristi, iako je i Drago Čulina (nezavisni, na listi MODES-a) u postocima i brojevima dokazivao tko je većinska oporba, te trijumfalno zaključio da je nepriznavanje tih činjenica „zlo koje uništava Hrvatsku, zadarsku regiju i Zadarsku županiju“.

– Pustite nas da budemo oporba. Prošlo je 27 godina, a od nas su gori samo Bugari. Druge zemlje poštuju svoje zakone i volju svojih birača – rekao je Drago Čulina.

Većinska oporba svejedno nije dobila ni jedno mjesto u tijelima biranima u utorak.

– Nismo mi vreća smeća! – naljutila se MOST-ova Ksenija Gregov.

Akcija mladih, MOST i MODES su upravo, za vrijeme stanke, osnovale Uniju za boljitak i prosperitet Zadarske županije. Unija neće imati predsjednika već predstavnika, a to je Marjana Botić – svečanim tonom sa govornice je nakon jedne od zatraženih stanki izvijestio Pupić Bakrač.





Related Articles

Back to top button