112VijestiZadar

USKOK podigao optužnicu protiv Rena Sinovčića

Foto: Zadarski list
Foto: Zadarski list

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana Rena Sinovčića (1960.), Vjekoslava Jurline (1958.), Stoje Mučai (1951.), Željana Pejkovića (1954.), Marka Lozančića (1981.), Irene Anić (1967.), Novice Erlića (1960.), Dalibora Zebića (1972.) i trgovačkog društva VOX d.o.o. zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom se stavlja na teret Renu Sionovčiću, direktoru VOX d.o.o., da je, od prosinca 2010. do 5. srpnja 2013., u Zadru, kontinuirano poticao na zloporabu položaja i ovlasti pročelnike Porezne uprave Vjekoslava Jurlinu i Stoju Mučai, kao i druge optužene djelatnike Porezne uprave, ujedno i članove Komisije koja je odlučivala o reprogramu poreznog duga IX. okr. trgovačkog društva. Oni su, u cilju nenaplate dospjelog i ovršnog poreznog duga tvrtke VOX d.o.o. postupali protivno zakonskim odredbama i prema Voxu nisu poduzimali ovršne radnje radi prisilne naplate poreznog duga te su istome neosnovano odobravali reprograme poreznog duga. Na opisani način su, u navedenom razdoblju, proračunu Republike Hrvatske prouzročili štetu u iznosu od 2.078.321,19 kuna, a koji iznos nije naplaćen usljed nezakonitog postupanja navedenih okrivljenika.

Ujedno se terete Stoja Mučai, kao pročelnica Porezne uprave, Područnog ureda Zadar i Marko Lozančić, kao voditelj Porezne uprave, Ispostave Zadar, da su od 26. listopada 2012. do 30. siječnja 2013., u Zadru, u cilju sprječavanja ovrhe novčanih sredstava na Sinovčićevim računima radi prisilne naplate dospjelog i ovršnog poreznog duga, sukladno njegovim zahtjevima postupali protivno zakonskim odredbama. Tako isti rješenje o ovrsi nisu dostavili Financijskoj agenciji radi izvršenja, što su bili dužni učiniti, čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za 241.898,50 kuna.

Nadalje se Novicu Erlića, kao direktora NK Zadar, tereti da je od kolovoza 2008. do 4. studenoga 2014., u Zadru, sukladno dogovoru i na Sinovčićeve traženje, postupao protivno svojim zakonskim obvezama, na štetu imovinskih interesa NK Zadar. Postupajući na opisani način, Erlić je u poslovnim knjigama NK Zadar priznao kao istinitu novčanu obvezu prema Sinovčiću, iako je znao da NK Zadar takvih obveza nema, jer se iste zasnivaju na nevjerodostojnim ugovorima o zajmu u kojima je neistinito navedeno da je Sinovčić od 10. rujna 2000. do 16. ožujka 2004. isplatio pozajmice igračima NK Zadar. Time je Erlić, iako znajući da se radi o neosnovanim obvezama, na opisani način stvorio obvezu NK Zadar prema Sinovčiću u iznosu od 42,3 milijuna kuna.

Radi namirenja ovog nepostojećeg potraživanja, NK Zadar je od 17. srpnja 2009. do 4. studenoga 2014. Sinovčiću, prema USKOK-ovoj optužnici, isplatio 17.346.446,19 kuna, dok je preostali dio nepostojećeg potraživanja pretvoren u vlasnički udio u NK Zadar, čime je Sinovčić neosnovano stekao 119.192 dionice vrijednosti 23.838.400 kuna, odnosno vlasništvo 35,06% temeljnog kapitala NK Zadar. Na opisani način je Sinovčiću, na štetu NK Zadar, pribavljena nepripadna imovinska korist u ukupnom iznosu od 41.184.846,19 kuna.

Sinovčiću se na teret stavlja i daje, od 5. siječnja 2013. do 30. siječnja 2014., u Zagrebu i Zadru, u postupku predstečajne nagodbeVOX d.o.o., protivno zakonskim obvezama, postupao u korist Voxa i Dalibora Zebića, a na štetu imovinskih interesa vjerovnika tog trgovačkog društva, a u čemu mu je Zebić pomogao.

Tako je Sinovčić, kako bi osigurao prihvaćanje plana financijskog i operativnog restrukturiranja Voxa koji je predložio, a time i osigurao otpis većine potraživanja vjerovnika, u dokumentaciji koju je dostavio Nagodbenom vijeću FINA-e, uz potraživanja drugih vjerovnika Voxa, neistinito iskazao te kao istinito priznao i svoje potraživanje prema Voxu u iznosu od 21.164.267,86 kuna, znajući da je isto u dijelu od 12.448.259,38 kuna nepostojeće. Navedeno potraživanje je Sinovčić samo formalno prenio na Zebića te je, tijekom glasovanja o prihvaćanju predloženog plana, ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja Voxa, a time i otpis dospjelih dugova tog društva.

Sinovčić je u planu financijskog i operativnog restrukturiranja VOX-a, o kojem su vjerovnici glasovali, neistinito prikazao kako će novčana sredstva za daljnje poslovanje i podmirenje obveza nakon dovršenog postupka predstečajne nagodbe pribaviti i prodajom dijela poslovnog udjela Voxa u trgovačkom društvu Vox Centar d.o.o., čiji je direktor također bio. Međutim, Sinovčić je znao da opisana mogućnost pribavljanja novčanih sredstava za poslovanje i podmirenje obveza ne postoji, budući da je 28. lipnja 2013. predmetni poslovni udio, vrijedan 22,5 milijuna kuna, ugovorom o prijenosu poslovnog udjela za iznos od 1 kune prenio u vlasništvo Dalibora Zebića.

Nagodbeno vijeće je potom, u uvjerenju da su činjenice koje je u planu vjerovnicima predočio Sinovčić istinite, a zakonom tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika, donijelo rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja, dok je Trgovački sud u Zadru 21. siječnja 2014. donio pravomoćno rješenje o odobravanju predstečajne nagodbe.

Na opisani je način Sinovčić trgovačkom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist od 57.568.676,71 kuna, a Zebiću u iznosu od 22.447.799,00 kuna, dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5.620.098,09 kuna, a ostali vjerovnici za 51.948.578,62 kune.

U optužnici je, sukladno odredbama Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem, predloženo da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 121.201.321,90 kuna, zaključuje se u optužnici.





Related Articles

Back to top button