ZadarZadne-Izdvojeno

UHIĆEN JOSIP SAPUNAR! Bivši direktor financija u HAC-u oprao 5 milijuna eura?

sapunarIgor Premilovac prokazao je Sapunara kao osobu kojoj je davao novac izvučen iz HAC-a

Tri godine nakon što je uhićen zbog sumnji da je preko tvrtke FIMI medija iz HAC-a izvlačio novac za crni fond HDZ-a, bivši finacijski direktor HAC-a Josip Sapunar danas je ponovno završio u PNUSKOK-u, ovoga puta zbog sumnji da je 5 milijuna eura oprao preko tvrtki Igora Premilovca, već ranije osumnjičenoga da je prao novac iz HGK.

Potraga za Sapunarom se već iza kulisa odvijala puna tri dana, otkad ga policija nije uspjela pronaći na kućnoj adresi, a on se nalazio u Dublinu. Od tada državno odvjetništvo traži od Sapunara da se vrati u Hrvatsku kako bi bio ispitan. On se danas poslijepodne vratio u zemlju te se javio svojim odvjetnicima Veljku Miljeviću i Gordanu Pregleju.

U večernjim satima nakon dogovora sa policijom Sapunar se javio u prostorije PNUSKOK-a na Senjaku, gdje je i zadržan.

Prema neslužbenim informacija upravo je mladi HAC-ovac osoba koju je Premilovac prokazao kao osobu kojoj je davao novac izvučen iz HAC-a, jednako kao što je rekao da je novac izvučen iz HGK predavao Zdenki Peternel. Što će Sapunar ispričati istražiteljima može se samo pretpostaviti, no prije tri godine upravo je Sapunar bio osoba koja je u aferi FIMI medija “otvorila” Božidara Kalmetu.

Međutim tadašnjem ministru zbog te izjave niti zbog optužbi drugih direktora javnih poduzeća iz njegovoga resora, nije pala niti dlaka s glave. No, tada nije bilo niti riječi o tome da je novac iz HAC-a, preko kooperanata išao i na druge marketinške tvrtke, osim na onu Nevenke Jurak.

Je li Sapunar ovoga puta grabio za sebe?

Prema riječima ljudi iz HAC-a u to je teško vjerovati budući je on uvijek bio časnik za vezu ljudima iz politike, pa tako i u slučaju FIMI Medije.

Istraga oko HGK otkrila je, pak, da u Češkoj postoji pravo osinje gnijezdo u vidu tvrtki koje su, osim novca iz HGK, prale i novac za druge poznate hrvatske tvrtke. Prije svega državni gigant HAC, odnosno navodno neki njegovi kooperanti u čijim su prostorijama u petak navečer agenti PNUSKOK-a tražili dokumentaciju vezanu uz gradnju pojedinih dionica autocesta u razdoblju od 2004. do 2009., dakle u vrijeme vladavine HDZ-a i Božidara Kalmete.

Prema svemu sudeći, istražitelji su, nakon što su pregledali račune čeških tvrtki Igora Premilovca, otkrili da je na njima postojao golem promet koji se ne može pripisati samo novcu koji je došao iz HGK, nego i iz drugih poznatih privatnih građevinskih tvrtki, kooperanata HAC-a, što im je najvjerojatnije potvrdio sam Premilovac, jedini od osumnjičenika koji je dosad iznosio svoju obranu i za kojeg tužitelji nakon toga nisu tražili pritvaranje.

Otkriće da novac iz HAC-a preko kooperanata cirkularno dolazi do jednog jedinog računa odmah je ukazalo da se radi o nekoj vrsti organiziranog kriminala koji istražitelji, naravno, nisu sreli prvi put. Takav oblik tajnog financiranja već je jasno viđen u slučaju Fimi-Medije gdje je HAC podizvođačima preplaćivao radove, što je bilo pravdano nekim iznenadnim izvantroškovničkim radovima, a višak novca je uplaćivan u Fimi-Mediju Nevenke Jurak odakle je dalje išao u crnu blagajnu HDZ-a.

Međutim, za razliku od slučaja Fimi-Media gdje je manje-više sve poznato, tijekom istrage DORH i USKOK su pronašli naznake jednog potencijalno puno većeg sustava izvlačenja novca iz gradnje autocesta, no u nekoliko neuspješnih pokušaja nikad nisu uspjeli probiti omertu.

DORH je nekoliko puta pokušao otvoriti postupke protiv braće Žužul iz Splita, vlasnika tvrtke Skladgradnja, sumnjajući da im državni HAC po političkom nalogu isplaćuje previsoke marže te da se dio tog novca vraća u džepove određenih političara.

Gdje je pokrovitelj?

Međutim, Žužulima dosad ni u jednom postupku nije dokazana krivnja, a pogotovo se nisu potvrdile teze da bi Žužuli taj novac slali nekome dalje.

Drugi veliki pokušaj otkrivanja pranja novca kroz uvećane troškovnike odvijao se na drugom kraju države, u Slavoniji, ali i on je zasad završio brodolomom tužiteljstva.

U Osijeku je, naime, poduzetnik Ramiz Pandžić, koji je radio kao podizvođač za HAC-ova podizvođača Osijek Koteks, optužio čelnika Osijek Koteksa Dragu Tadića da je od njega tražio pet milijuna kuna mita kako bi mu dao posao. Pandžić je tvrdio kako je Tadić rekao da novac nije za njega, nego i on zapravo nekome u HAC-u mora plaćati kako bi i sam dobio posao.

Sada se zajedno sudi i Pandžiću i Tadiću. Tadić, naravno, optužbe poriče.

Je li sada, istražujući kamo je otišao novac iz HGK, Državno odvjetništvo slučajno nabasalo na crnu blagajnu HAC-a i kome je taj novac išao, bit će zanimljivo vidjeti.

Pogotovo zato što se naslućuje da jedan takav sustav izvlačenja novca nije mogao funkcionirati bez pokroviteljstva nekoga iz visoke politike.





Related Articles

Back to top button