ZadarZadne-Izdvojeno

UDRUGE, GRAĐANI I MJESNI ODBORI KALMETI ULTIMATIVNO: “Ukoliko ne doneseš pravu odluku, blokirati ćemo deponij Diklo!”

kalmeta_8_1382532629Društvo Sportske rekreacije DIKLO, Udruga Kveštura, Udruga Ruzarica, Društvo Bokanjac, Društvo prijatelja Puntamika, Udruga za posmrtnu pripomoć Bokanjac, KUD Bleke i Konji uz brojne potpisnike, od čijih je najzvučnije ono Enija Meštrovića, zatražili su ultimativno od gradonačelnika Božidara Kalmete da poništi ugovor između Grada Zadra (Čistoća d.o.o.) i ostalih lokalnih samouprava Zadarske Županije o odlaganju otpada na deponij na Diklu. Također zahtjevaju hitnu zabranu daljnjeg odlaganja otpada, osim Grada Zadra.

Zaprijetili su i blokadom deponije te su gradonačelnika pozvali, citiramo “Pokažite napokon da ste za svoj grad i svoje građane, jer ako Vi nećete braniti naše interese budite sigurni da mi hoćemo pod svaku cijenu.”

Poštovani gospodine gradonačelniče,

mi gore u uzglavlju navedeni se slažemo i podržavano s gore navedenim zahtjevom poslanim (21.veljače 2014) od strane mjesnih odbora Grada Zadra i tražimo da se Grad i ured gradonačelnika očituje o ovom problemu koji se tiče zdravlja nas i naše djece koja ljeti i zimi ne mogu od smrada i sramote se igrati na otvorenom.

Sukladno Strategiji razvoja Zadarske županije koja je donesena 2013 god., odredbama je iste odlagalište Diklo u obuhvatu zaštićenog područja II kategorije te opasnosti od onečišćenja mora zbog krškog vodopropusnog tla, a sve definirano kroz prostorno plansku dokumentaciju dodatno obvezuje kroz mjeru NATURA 2000 i ekološku mrežu (NN109/07) kao područje posebne zaštite sukladno direktivi Europske komisije. Navedene obvezujuće DIREKTIVE dovode nas u poziciju odgovornosti prema usvojenoj zajedničkoj politici EU, a što za sobom povlači i plaćanje visokih kazni na razini lokalne samouprave i RH u slučaju nepostupanja prema istima.
Ciljevi naših društava je poticanje, razvijanje, unapređivanje sportske rekreacije i zaštite čovjekova okoliša, a na osnovama dragovoljnosti i moralnih načela.

Smatramo da zbog problema koji se zove deponij Diklo sa kojeg se ljeti i zimi širi nesnosan smrad i donosi razne zdravstvene probleme ne samo mještanima okolnih mjesta nego i našim gostima preko ljeta pred kojima se moramo crveniti kad nas upitaju što to toliko smrdi.

Nadalje naši mještani ne mogu otvoriti svoje prozore zbog smrada koji se uvuče u Domove i teško se može istjerati jer je to smrad smeća i truleži.

Ne zanimaju nas ničiji politički ili financijski interesi, nas mještane zanimaju tri stvari čist zrak, zdravlje i dostojanstvo i za to ćemo se boriti do zadnjeg. Krajnje je vrijeme da se zdravlje ljudi stavi ispred sitnih političkih igara moćnika i silnika. Molimo vas gospodine gradonačelniče da hitno donesete pravu odluku o gore
navedenom zahtjevu mjesnih odbora grada Zadra.

U protivnom ćemo biti prisiljeni ići u višednevnu blokadu deponija Diklo hladne glave i nećemo se dati potjerati dok se naši zahtjevi ne udovolje.

Pokažite napokon da ste za svoj grad i svoje građane, jer ako Vi nećete braniti naše interese budite sigurni da mi hoćemo pod svaku cijenu“, navodi se u zaključku pisma gradonačelniku Kalmeti.





Related Articles

Back to top button