Vijesti

UDRUGA ANTIFAŠISTA ČESTITA ZADRANIMA 31. LISTOPAD Živio Dan oslobođenja Grada Zadra!

Iz udruge zadarskih Antifašita uputili su građanima javnu čestitiku povodom 72. Obljetnice oslobođenja Grada Zadra

 

“Građankama i građanima , borcima narodnooslobodilačkog rata i braniteljima Grada Zadra čestitamo 72. Obljetnicu oslobođenja Grada Zadra.

 

U kolovozu 1944.god borci 8. KORPUS NARODNOOSLOBODILAČKE VOJSKE HRVATSKE bili su spremni za konačno oslobođenje Dalmacije.

U Dalmaciji su se u to vrijeme nalazile jake neprijateljske snage potpomognute ustašama i četncima. Operacije 8. korpusa odvijale su se u dva osnovna pravca: iz unutrašnjosti Dalmacije prema obali i sa Visa preko otoka prema obali.Uz učešće Mornarice NOV, oslobodili su: Hvar 8. rujna, Brač 11. rujna, Korčulu 14. rujna i Pelješac 15. rujna 1944. Za to vrijeme ostale jedinice 8. korpusa u unutrašnjosti Dalmacije oslobodile su Benkovac, Srb, Drniš. Oslobođeni su Livno 11. listopada, Dubrovnik 18 listopada, Aržano 21.listopada ,Split 26.listopa. Imotski 28. listopada .19 dalmatinska divizija oslobodila je Benkovac i ušla sa Zadarskim partizanskim odredom 31.listopada1944. u Zadar.

Od tada pa sve do danas Grad Zadar je slobodan Hrvatski grad. Grad Zadar u Drugom svjetskom ratu pretrpio najteža razaranja, ali se uzdizao poput feniksa i razvio se u grad sretne budćnosti. Dana 31. listopada 2016. u 10 sati na Gradskom groblju u Zadru , položit ćemo vijence na spomen obilježje Borcima palim za slobodu Grada Zadra i na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata i odati počast svim borcima NOB-e i dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata. Pozivamo građanke i građane da nam se pridruže.

U Zadru 29. listopada 2016. Predsjednik UABA GZ
Miljenko Letinić





Related Articles

Back to top button