112IzdvojenoZadar

U Pristegu izbjegnuta tragedija: ‘Da mali nije naišao unutra, otrovali bi se od plina’

„Ajme majko moja! Da mali nije naišao i ušao unutra, aj’ ća!“, bila je prva reakcija našeg sugovornika, mještanina Pristega kod Benkovca, gdje se u novogodišnjoj noći zamalo dogodila tragedija. Troje mladih ljudi, djevojke u dobi od 16 i 18 godina, te 15-godišnjak, zatvorili su vrata prostorije gdje su slavili Novu godinu, a gdje je otac jedne od djevojaka bio postavio agregat. Svo troje je od ugljičnog monoksida koji je ispuštao agregat dobilo trovanje i ostalo bez svijesti. Da nije naišao njihov prijatelj, doček Nove godine bi završio kobno i tragično, piše Zadarski.hr.

– Stavio je on njima agregat, ali ispred prostorije. To vam je ovdje pokraj škole, prazan prostor u kojem je ranije bio dućan, tu je mladost odlučila čekati Novu godinu. Ali agregat njima nije stavljen u prostoriju, čovjek ga je montirao ispred, pa zna se koliko je to opasno. Al’ dica ka’ dica, bilo im hladno pa su unijeli agregat kako bi se mogli grijati i puštati glazbu, a još su i vrata zatvorili – priča naš sugovornik.

Šestero tinejdžera odlučilo je najluđu noć u godini provesti u svom selu i odlučili su se za napušteni prostor u kojem je nekad bio dućan. Svatko od njih od kuće je donio nešto hrane. Skupili su novac i kupili si nešto pića. Budući da u bivšem dućanu nema struje, a bilo je i prilično hladno, vlasnik tog prostora donio im je grijalicu na struju koja je radila uz pomoć dizelskog agregata. Točno u ponoć, čestitali su si ulazak u novu 2018. godinu. Oko 2 sata poslije ponoći dvojica 16-godišnjaka i 18-godišnji mladić izašli su van, a dvije maloljetne djevojke ostale su same unutra. Jedna je u međuvremenu otišla kući. Odjednom se iz bivšeg dućana začuo vrisak. Jedna od djevojaka panično je počela dozivati jednog od mladića.

– Dođi brzo unutra, molim te, prijateljica nam je pala u nesvijest i ne daje znakove života! I meni je loše, dođi, pomozi nam – vikala je uplašena djevojka.

Mladić je odmah dotrčao i krenuo izvlačiti van iz prostorije djevojku koja je izgubila svijest. Međutim, tada je i druga djevojka točno ispred njega pala u nesvijest. Mladić se ne sjeća što se dogodilo nakon toga jer se i sam srušio i izgubio svijest.

– Tada su u stari dućan dotrčala ova dvojica koja su ostala vani i vidjeli njih troje kako nepomično leže. Prvo su izvukli 18-godišnjeg mladića, a 16-godišnji mladić je počeo zvati Hitnu pomoć. Dok je on ekipi Hitne pomoći objašnjavao što se dogodilo i gdje trebaju doći, drugi je ušao u prostoriju kako bi izvukao i spasio djevojke. No, tada i je on pao u nesvijest – kažu nam upućeni u događaj.

Otrovana djeca prevezena su vozilima Hitne pomoći u zadarsku Opću bolnicu.

Jedan je mladić brzo došao k sebi, ali kako je pao, ima ozljedu na glavi i ogrebotine po tijelu. Ostali su tek pred jutro došli svijesti, nakon čega su pušteni kući.

Očevid su na mjestu događaja obavili policajci PU zadarske koji bi trebali utvrditi što se točno dogodilo. Prema prvim informacijama, neće biti nikakvih prijava i događaj je zaključen. Naime, osoba koja je mladima ustupila agregat na korištenje izričito im je kazala da vrata prostorije moraju biti otvorena, na što su se oni oglušili. Nedugo nakon što su zatvorili vrata, otrovni plin počeo je djelovati.

Djecu je spasio dolazak njihovih prijatelja, inače bi bez sumnje posljedice bile tragične.

– Pa cijelo selo danas bruji o tome! Čovik ‘oće najbolje, a vidiš kako mladost misli da sve zna. Mi što koristimo agregate predobro znamo koliko su opasni. Taj ugljični monoksid što iz njega izlazi otruje te a da ni ne znaš kad i kako – kaže naš sugovornik, mještanin Pristega.

Poznat kao „ubojica iz sjene“, ugljični monoksid, kojega zimi zbog grijanja još nazivaju „neželjeni gost“, ne iritira sluznice, nema mirisa, okusa ni boju, pa se trovanje događa neopaženo. Uz to, već manja koncentracija ugljičnog monoksida u zraku „istisne“ kisik iz krvotoka, što rezultira gušenjem. U zatvorenoj prostoriji agregat za ljude lako može biti fatalan.





Related Articles

Back to top button