IzdvojenoZadar

U Parku prirode Vransko jezero održana noć šišmiša

U nedjelju 27. kolovoza u suradnji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Ilirija d.d. obilježena je 21. Međunarodna noć šišmiša s ciljem jačanja svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša.
Neobične prilagodbe čine šišmiše jedinstvenima u svijetu sisavaca. U velikoj raznolikosti od 1000 vrsta u svijetu, šišmiši su jedna od najuspješnijih skupina sisavaca prisutnih u Hrvatskoj sa čak 35 od europskih 45 različitih vrsta. U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.
Program je započeo u 16:30h s kreativnim radionicama u kojima su se izrađivale kape za šišmišji disko. Potom su uslijedile sportske igre na temu šišmiša pa su tako djeca igrala šišmišji dan-noć, igru eholokacije, memory…

Održana je i tombola s nagradama PP Vransko jezero, a sudionici su također mogli uživati u ukusnoj pizzi koju je osigurala Ilirija. U 19h započelo je interaktivno predavanje djelatnica PP Vransko jezero, a potom su djeca potražila šišmiše na području kampa uz pomoć ultrazvučnog detektora. Finale proslave slijedilo je u 20 h s Bat Discom koji su vodile animatorice Event tima.

Sudionici, njih dvadesetak, iz različitih europskih zemalja (Njemačka, Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska) sa odmora nose novo iskustvo i zanimljive informacije o jedinstvenim sisavcima koje svi često povezujemo sa strašnim pričama.
A Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero i Ilirija d.d. će svoju suradnju nastaviti i dogodine na 22. Međunarodnoj noći šišmiša.





Related Articles

Back to top button