ZadarZadne-Izdvojeno

U matematičkog genijalca Danijela Paleku treba ulagati

VID_2416[2]Gradonačelnik Božidar Kalmeta primio je Daniela Paleku, učenika Gimnazije Franje Petrića koji je na Matematičkoj olimpijadi osvojio srebrenu medalju.

– Kad vidimo takve kao što si ti, možemo s optimizmom gledati u budućnost, istaknuo je Kalmeta.

Uz Paleku je na primanju bila njegova mentorica Aida Vlainić koja je priznala kako je ona ta koja je počela učiti Daniela. – Izuzetno sam ponosna na Danijela, kazal je mentorica. Ravnateljica Blanka Pedišić istaknula je potrebu ulaganja u tog matematičkog genijalca koji nesebično pomaže i dijeli svoje znanje s drugim učenicima. Uz školu i obitelj zadarskom gimnazijalcu pomogla je Županija, a financijska podrška očekuje se i od Grada Zadra. No, isto tako Daniel Paleka, prema riječima ravnateljice MIOC-a, u toj školi on je imao najbolje uvjete da iskaže svoju izvrsnost.
Daniel se odmara od matematike, ali se bavi programiranjem. On je već dobio županijsku nagradu, a gradonačelniku Kalmeti je kazao kako je super što mladim ljudima ukazuje čast primanjem u Gradskoj vijećnici.

Danielu najteže padaju mediji, ali danas je strpljivo pojasnio kako mu je za rješavanje tri zadatka na 55. Matematičkoj olimpijadi u Cape Townu, trebalo tri i pol sata. Isto toliko i drugi dan. Prije odlaska u Južnoafričku Republiku najbolji hrvatski matematičari vježbali su i stjecali u Zagrebu kondiciju. Daniel je po osobnim rezultatima bio bolji od zagrebačkih natjecatelja.

Pročelnik Radovan Dunatov mu je rekao kako nikad ne smije zaboraviti Zadar bez obzira gdje ga odvelo obrazovanje i karijera.

 





Related Articles

Back to top button