KolumneTehnologijaZadar

U korak s modernom tehnologijom

imageU zadarskoj strukovnoj školi “Vice Vlatkovića” dovršen je još jedan projekt koji prati razvoj svjetske tehnologije. Radi se o 12 – metara visokoj vjetrenjači snage 3 kilovata, koju su zajedno s profesorima postavili učenici ispred glavnog ulaza škole. Kako doznajemo proizvedena struja koristit će se za potrebe škole, no glavni cilj je edukacija učenika i lokalnih poduzetnika.

Sredstva za njenu izradu osigurana su kroz natječaj “Poduzetnički impuls” kojega raspisuje Ministarstvo poduzetništva i obrta, a planu je i izrada novog električnog automobila. Unutar škole nalaze se i sofisticirani uređaji kojima se prati i nadzire rad vjetrenjače.

Ravnatelj škole Tihomir Tomčić:

“S ovim projektom mi smo izradili programe za usavršavanje postojećih poduzetnika i to za postavljenje vjetrogeneratora manjih snaga, drugi cilj je bio izrada izbornih predmeta tehnologija vjetrogeneratora za redovne učenike. To su elektroinstalateri , elektromonter, elektromehaničar, taj smo dio isto odradili. Mi želimo ponuditi tržištu tu vrstu stručnjaka jer vidimo da je to budućnost u Hrvatskoj.”

Podsjećamo, učenici ove škole već su izradili solarnu punionicu, fotonaponsku centrale, vjetrenjaču snage 600 W., električni automobil.





Related Articles

Back to top button