Tehnologija

Tužba zbog krivog oglašavanja iPada

Australsko regulatorno tijelo za zaštitu potrošača podiglo je tužbu protiv Applea vezanu uz lažno oglašavanje novog iPada.

Naime, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) navodi kako Apple krši zakone o zaštiti potrošača oglašavajući novi iPad kao uređaj sposoban spajati se na 4G mobilne mreže. Problem je u tome što Apple u svojim reklamnim prospektima navodi kako se “WiFi + 4G” modeli uz odgovarajuću SIM karicu mogu spajati na 4G LTE mobilne mreže u Australiji, što u stvarnosti nije slučaj. Naime u Australiji 4G LTE mobilne mreže koriste drugu frekvenciju nego u SAD-u, zbog čega ih novi iPad ne podržava. LTE mobilnu mrežu u Austraiji je pokrenula Telstra, no ona radi na frekvenciji od 1.800 MHz, dok iPad podržava samo američke frekvencije za LTE, odnosno 700 i 2.100 MHz.

Stoga ACCC zahtjeva trenutnu ispravku netočnih informacija kako bi korisnici bili svjesnih stvarnih tehničkih mogućnosti uređaja. Također se zahtijevaju i druge mjere, uključujući zabranu prodaje, plaćanje kazne, naknadu štete pogođenim kupcima i postavljanje reklama u kojima se iznose ispravke netočnih navoda.





Related Articles

Back to top button