ZadarZadne-Izdvojeno

Turci u akviziciji, točka o promjeni DPU-a hitno uvrštena na dnevni red Vijeća

PLAN_MARASKA_041207Thumbnail_1265616515Iako je tvrtka Tenos službeni podnositelj zahtjeva kojim se od Gradskog vijeća traže druge izmjene DPU Maraska parka, u vlasničkoj strukturi te tvrtke od svibnja je Dogus grupa.

Točnije Dogus Marine Croatia koja je ušla u vlasničku strukturu uz postojećeg osnivača Baltic Marina Invest N.V., Nizozemska.

U ime te tvrtke, registrirane u Gaženičkoj bb, član uprave i direktor Zdenko Zrilić, 2. srpnja podnio je službeni zahtjev za izmjenom plana u kojem se ističe namjera proširenja hotelskog kapaciteta.

Hotel, davno još planiran u povijesnoj zgradi Maraske, proširio bi se sa svojim sadržajima i parkirnim prostorom na čestice koje su namijenjene za stambenu izgradnju. Kako se neslužbeno doznaje, Turci nisu zainteresirani za gradnju stanova, kako je to predviđeno s DPU kojeg je izgradio arhitekt Nikole Bašića, već ih zanima hotel, visoke kategorije koji bi bio dio budćeg turističkog kompleksa, zajedno s Marinom Zadar.

Poznato je kako je Dogus grupa strateški partner Tankerkomerca u predstečajnoj nagodbi te investitor lanca marina na jadranu s tendencijom ulaska u ACI grupu.
Povećanje kategorije, kvalitete smještaja i poslovne održivosti, predviđa se proširenje hotelske građevinske čestice. Posljedično se ukida južna zgrada stambenog kompleksa s vlastitom pripadajućom podrumskom etažom. Zbog osiguravanja funkcionalnosti ostalih stambenih građevina ovim izmjenama će biti potrebno riješiti i nedostajuća parkirališna mjesta stambenog kompleksa, nastala proširivanjem hotela i njemu pripadajuće čestice. Tako glasi službeno obrazloženje za izmjene DPU o kojima će se u petak očitovati Gradsko vijeće Zadra.

Prošle izmjene DPU Maraska parka prošle su uz skandal proširenja obuhvata plana “tehničkom pogreškom” . Tadašnja tajnica Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva Mirjana Zubčić provela je proširenje zone obuhvata za 8 tisuća metara, od čega je 2 tisuće bilo gradsko zemljište. Proširenje je obavljeno između dvije sjednice GV-a na pisani zahtjev tada resorne poglavarice Nives Kozulić, a pod izlikom da je riječ o pogreški u kartografskom prikazu, objavila je 2008. godine Slobodna Dalmacija.
Nema sumnje da će i drugo proširenje raditi isti autor, budući da je Dogus grupa angažirala Bašića na svojim projektima u Šibeniku i Marini Dalmacija.

 





Related Articles

Back to top button