ZadarZadne-Izdvojeno

Troje kandidata za predsjednika Županijskog suda šest mjeseci čekaju poziv u Zagreb

sud_1335976341Državno sudbeno vijeće šest mjeseci vodi postupak izbora predsjednika Županijskog suda u Zadru za kojeg je natječaj objavljen polovicom listopada prošle godine.

Za to mjesto natječe se troje kandidata. Uz vršitelja dužnosti predsjednika suda Vladimira Mikolčević, koji je to po drugi put na godinu dana, prijavio se sudac Marijan Bitanga koji na prošlom natječaju nije prošao te sutkinja Sanja Prosenica.

Na Županijskom sudu u Zadru, po traženju DSV, obavljeno je ocjenjivanje njihovog sudačkog posla po standardiziranim metodama. Sudačko vijeće, na čijem je ćelu sutkinja Dijana Grancarić, ujedno glasnogovornica Županijskog suda, poslalo je njihove ocjene još krajem godine na adresu DSV koje je to trebalo objaviti na svojim službenim stranicama.

Članovi DSV dužni su obaviti razgovor s kandidatima i donijeti odluku, ali ta se točka dnevnog reda ni nakon četiri mjeseca nije našla na dnevnom redu.
Na današnjoj sjednici DSV će  imenovati suce Vrhovnog suda Republike Hrvatske  za koje je procedura bila neusporedivo kraća i brža.

Zbog čega je procedura izbora predsjednika Županijskog suda toliko duga, pitali smo nedavno i ministra pravosuđa Orsana Miljanića, koji se nije složio s ocjenom kako to odražava sporost pravosuđa, iako je težnja resornog ministarstva da ga svojim propisima i zakonima ubrza.





Related Articles

Back to top button