Zadar

TKO SU ZADRANI SA ČETIRI KANTUNA Donosimo imena o kojima piše Drago Marić!

– „Koji su to Zadrani, tko se najviše zadržava u ćakuli na „četiri kantuna“? – zapitkivalo se u ponedjeljak navečer u Zadru, u prepunoj dvorani Matice hrvatske, gdje je predstavljena nova knjiga dugogodišnjeg sportskog novinara i urednika „Slobodne Dalmacije“, publicista Drage Marića, naslovljena „S četiri kantuna“.

– Ovo je naša, a ne moja knjiga – poručio je na predstavljanju Drago Marić, koji je u svojevrsnom nastavku knjige „Zadarski kampaneli“ donio 50 priča o ljudima koji su svojim životom obilježili i zadužili Zadar, kojima je neizbježna postaja u njihovom gradskom điru bila, ili je još uvijek, legendarna gradska pozicija „na četiri kantuna“.

Neki od 50 zadarskih legendi, njih 18, više nisu među nama, poput nedavno preminulog velikana zadarskog i hrvatskog lutkarstva Zvonimira Đonija Festinija, dok se u knjizi, istodobno na anegdotalni i na ozbiljan način, donose priče o poznatim Zadranima – primjerice, priča o Venciju Jurinu, najpoznatijem zadarskom davatelju krvi i predsjedniku DDK Kalelarga, naslovljena je „Drakula sa Kalelarge“.

Drago Marić opisao je cijeli jedan grad koji se okuplja kod „četiri kantuna“, stoga i naslov izravno upućuje na karakter njegove knjige. Na zadarska Četiri kantuna uvijek se susreću prolaznici koji u doba najveće gužve moraju izmijeniti neke važne informacije i misli. Tu se razgovara na poseban način. Četiri kantuna su mjesto-događaj, pa upada u oči da je Drago Marić to mjesto uzdigao na razinu ostalih značajnih gradskih simbola, čime je izravno poručio da grad čine ljudi, da oni stvaraju i čuvaju njegov identitet. Knjiga „S četiri kantuna“ posvećena je veličini „malenih“.

– Htio sam podsjetiti na neke osobine naših sugrađana po kojima su poznati, ali istodobno o njima iznijeti podatke koji se o njima uglavnom ne znaju – rekao je Drago Marić, koji u knjizi donosi 50 priča, no u njima se ne donose „štorije“ samo o 50 junaka svake priče, već se tu neizostavno spominju brojna zadarska imena koja su sa „glavnim likom“ bila u prijateljskim ili poslovnim kontaktima. Sve je, dakako, popraćeno fotografijama.

Primjerice, dugogodišnji renomirani televizijski i radijski novinar Drago Čulina kaže u knjizi kako je u svom radu susreo na tisuće osoba, no najviše ga je impresionirala ličnost Kreše Ćosića. Ali Krešo je ujedno i uzrok najvećeg straha kojeg je Čulina ikad pretrpio.

– Išli smo zrakoplovom na utakmicu u Prag mirnom vožnjom po dobrom vremenu, kad je najednom zrakoplov počeo nekontrolirano duboko propadati. Svi smo pozelenjeli od straha. Još više nam se krv u žilama sledila kad je k nama došao pilot, s osmijehom i riječima: „Ne bojte se, to Krešo umjesto mene pilotira, a treba mu malo vremena da taj posao nauči“. Kad se toga sjetim i danas se naježim – pripovijeda u knjizi Drago Čulina.

L.Burčul

Evo tko se sa „četiri kantuna“ našao u knjizi Drage Marića: Isidor Maršan, Vjekoslav Surać, Damir Žarko, Davor Aras, Anamarija Kalmeta Barić, Bruno Aras, Ivo Govorčin Pikaso, Pino Gierga, Nikola Dragaš, Bogdan Obradović, Vladimir Vele Čubrić, Vlatko Jadrešić, Ante Tonći Jurin, Mladen Maršan, Rudo Ero Galić, Eduard Perinčić, Šime Šojin Bajlo, Romano Meštrović, Mićo Matak, Ladislav Radulić, Božo Miličević, Vjera Ivanković, Klaudio Duje Stipčević, Venci Jurin, Drago Čulina, Bernard Kotlar, Ana Vukić, Ante Toni Dijan, Ivan Džaja Braco, Edo Fantela, Miljenko Milko Dujela, Antonijo Župan i Martin Babić.
Od onih koji više nisu s nama, u knjizi su: Vinko Splivalo, Zvonimir Đoni Festini, Stanko Klarin, obitelj Padelin, Ratko Kocijan, Petar Pjero Poparić, Gojko Matulina, Mario Perica, Albino Đimi Franov, Tullio Rochlitzer, Zdravko Vojvodić Kukljica, Zlatan Miodrag, Antonio Paleka, Josip Bumba Bajlo, Hrvoje Ciketić Cike i Mate Vulić.
Izvor: Zadarski.hr
Foto: Zadarki list




Related Articles

Back to top button