KulturaZadne-Izdvojeno

Sve počinje i završava na otoku

sirUskoro će u Ministarstvo poljoprivrede bit će predana sva dokumentacija potrebna za zaštitu izvornosti paškog sira, ne samo imena već kompletnog proizvoda i načinu proizvodnje, kako najavljuju iz Udruge proizvođača paškog sira. Time je konačno došao do kraja posao koji je započet još 2005. godine, kada je osnovana spomenuta Udruga s ciljem zaštite paškog sira. Udruga okuplja najveće otočne proizvođače sira među kojima su Paška sirana iz Paga te sirane Gligora i Mih iz Kolana. Zaštita paškog sira bit će po principu EU oznake izvornosti.

– Proces zaštite je trajao strašno dugo. Jednim dijelom tome smo krivi mi sami proizvođači na otoku, jer je bilo dosta nesnalaženja i razilaženja, međutim, imali smo dosta problema i u Ministarstvu poljoprivrede gdje su nam pojedinci više odmagali nego pomagali. Za nekog je bilo sporno što našim ovcama dajemo da jedu travu s Velebita. S druge strane bilo je proizvoda u Hrvatskoj koji su dobivali zaštitu izvornosti, a sirovina za njih je dolazila tko zna odakle, kaže predsjednik Udruge proizvođača paškog sira Ivan Gligora.

Nakon sira u Udruzi planiraju zaštitu paške skute i janjetine. Po Gligori to su jedinstveni paški proizvodi gdje sve počinje i završava na otoku. To se najbolje vidi na primjeru sira.





Related Articles

Back to top button