VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Sutkinja u obrazloženju presude: “Zar Božidar Kalmeta zaista ništa nije znao”?

kalmetazdNedjeljni Jutarnji doznaje što piše na 293 stranice obrazloženja nepravomoćne presude u slučaju Fimi-Media koju je Županijski sud u Zagrebu proljetos izrekao bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, osudivši njega na zatvorsku kaznu, dok je stranci dosuđena kazna od 5 milijuna kuna te je obvezna vratiti još 17,5 milijuna kuna

Ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, da je zloupotreba vlasti za osobne probitke, materijalne, ali i sve druge, sramotna, da se ne tolerira i u konačnici ne isplati. Ivo Sanader je svojim ponašanjem pokazao stav koji ni danas nije rijedak u političkom i društvenom životu, a to je da se stvara dojam da su političari iznad zakona. Poruka je ovo i svim pravnim osobama, političkim strankama i njihovu članstvu o tome kakva je odgovornost politčke stranke, kao i da će tu i takvu, tuđu, pojedinačnu odgovornost platiti svi, pa i oni koji s kaznenim djelima odgovornih pojedinaca nemaju nikakve veze, te da odgovornost stranke kao pravne osobe ne prestaje, ne briše se brisanjem iz članstva fizičke osobe kojoj je povjerena odgovornost.

Ovaj citat dio je obrazloženja nepravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu u slučaju Fimi-Media, prvome u kojem je u Hrvatskoj neka politička stranka osuđena zbog korupcije.

Odgovornost stranke

Pola godine nakon što je izrečena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi-Media, kojom su bivši premijer Ivo Sanader, zatim bivši glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić, bivša glavna blagajnica stranke Branka Pavošević i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček te vlasnica Fimi-Medije Nevenka Jurak osuđeni na zatvorske kazne, dok bi HDZ trebao platiti 5 milijuna kuna kazne i vratiti još 17,5 milijuna kuna, sada je i pismeno obrazložena na 293 stranice te upućena svim strankama u postupku na žalbu.

Nedjeljni Jutarnji dobio je uvid u sadržaj jedne od najvažnijih presuda koju je dosad izrekao neki hrvatski sud, a čije je obrazloženje zanimljivo ponajprije zbog činjenice da je presuda izrečena i premijeru i cijeloj političkoj stranci koja je u trenutku počinjenja djela bila na vlasti.

Sutkinja Ivana Čalić detaljno je obrazložila sve razloge zbog kojih je odbacila tvrdnje zastupnika HDZ-a da su u slučaju Fimi-Media bili samo koletaralna žrtva tadašnjeg vodstva stranke, ali je istodobno pojasnila kako ta presuda ne znači da je HDZ proglašen zločinačkom organizacijom.

“Sud nije prihvatio tvrdnje da stranka nije odgovorna jer da se u konkretnom slučaju moglo raditi jedino o izvaninstitucionalnom, nezakonitom postupanju pojedinaca koji su se okoristili i naštetili stranci. To niti je pravno utemeljeno, a ni logično“, pojasnila je sutkinja Čalić.

“Promašena je teza obrane HDZ-a da Sanader prema statutu stranke nije odgovorna osoba, a ako je nešto i činio, to je činio kao predsjednik Vlade.

On je u isto vrijeme bio i predsjednik stranke. Konačno, apsolutno je neživotna tvrdnja da bi određeni pojedinci izvaninstitucionalnim prikupljanjem sredstava radili otimačinu za svoje, a ne stranačke interese“, zaključio je sud.

Okretanje glave

Sutkinja se osvrnula i na izjave HDZ-ova zastupnika koji je stranku na suđenju branio od optužbi da je zločinačka organizacija, za što se stranku USKOK-ovom optužnicom nije teretilo. “HDZ-u se na teret tavlja da je odgovoran zbog kaznenih djela koja su počinile njegove odgovorne osobe, dakle stranku je branio od nepostojeće optužbe. HDZ nije bila zločinačka organizacija, već upravo suprotno, da je kaznena djela, od kojih je HDZ imao koristi, počinila je grupa ljudi unutar stranke.”

Ipak, sud je jasno rekao da je odgovornost u slučaju Fimi-Media ležala na puno više osoba iz HDZ-a od onih petero koji su osuđeni. “Treba reći da reći da sustav koji je počinjenju ovih kaznenih djela pogodovao nije samo pet fizičkih osoba. Omogućili su ga svi oni pojedinci koji su za to barem znali, a na neki način su u tome i sudjelovali.

Oni koji su glavu spuštali, oni koji su je okretali, oni koji su zatvarali oči i oni koji su šutjeli o tome. Svi su oni prešutno podupirali ovakav način funkcioniranja sustava te time pridonijeli njegovoj održivosti.

Na opisani način, koji je doveo do kaznenog postupka protiv HDZ-a, stavljen je na stup srama i onaj dio članstva koji s počinjenjem kaznenih djela nema nikakve veze.”

Kalmeta i Jarnjak

Navodeći primjere bivšega glavnog tajnika Ivana Jarnjaka i ministra Božidara Kalmete, kojega je teretio niz svjedoka, u obrazloženju presude piše: “Ovo su samo neki od primjera nakon kojih se zaista opravdano može postaviti, naravno, samo retoričko pitanje: Zar zaista nisu ništa znali?!“

Govoreći o okruženju u kojem se afera odvijala od 2003. do 2009., sutkinja je obrazložila kako je podloga za klijanje korupcije bila – podobnost.

Visinu kazne od 5 milijuna kuna sud je odmjerio jer se radi o političkoj stranci koja je u inkriminirano vrijeme bila i vladajuća. Proglašena je odgovornom za djela dviju odgovornih osoba, predsjednika stranke i predsjednika Vlade. U to je vrijeme HDZ-u pribavljena korist veća od 20 milijuna kuna.





Related Articles

Back to top button