TehnologijaZadne-Izdvojeno

Surface – dugo očekivani W8 tablet iz Microsofta!

Uređaj se zove Surface, što je pomalo zbunjujuće jer se do jučer tim imenom zvalo Microsoftovo sučelje osjetljivo na dodir, koje je obično bilo demonstrirano na stolu sličnom onima na kojima se ispija kava. Surface od danas ne znači stol za diranje dlanovima, već tablet koji radi pod Windowsima 8 ili Windowsima RT (vidi specifikacije sa strane). Uređaj dolazi u dvije osnovne verzije. Obje se temelje na ClearType 10,6-inčnom ekranu i dolaze s integriranom tipkovnicom (gumenom, koliko se da zaključiti s prvih slika). Rezolucija bi trebala biti 1920×1080, barem na jačem modelu, na slabijem se spekulira s 1280×720, ali ove brojke nisu službene (nisu navedene u specifikacijama, koje možete skinuti kao PDF sa strane).

Težina uređaja je 676 grama za slabiji model, onaj koji ima Windows RT naveden kao operativni sustav, odnosno 903 grama za jači model. Iz ovolike razlike u težini dalo bi se zaključiti da slabiji model možda ne dolazi s tipkovnicom, i da se na slikama nalazi samo onaj jači model, ali prve objave u ovom segmentu nisu posve jasne.

Ukoliko Surface, zahvaljujući operativnom sustavu, omogući punu kompatibilnost sa svim Windows aplikacijama, uredskim paketima i ostalim alatima na koje smo navikli, mogao bi biti pobjednički proizvod, nešto što Microsoftu nužno treba za oživljavanje mrtvila i bezidejnosti u koju je zapao. Za ocjenu ovoge vrlo će bitna biti i ocjena uspješnosti samih Windowsa 8, na kojima se tablet temelji.

Ono najvažnije – cijene – zasad nisu objavljene, najavljene su za trenutak kada uređaj postane dostupan. Sumnjamo da će ići nisko da cjenovno ugroze Amazonov Kindle kao najjeftiniji tablet od ugleda, ali će očekivano ipak biti znatno ispod Appleovih modela. Doduše, dok ovo pišem, neki američki komentatori kažu da bi i po cijeni od 800-900 dolara Surface bio “steal” (dakle, vrlo povoljan). Nimalo se ne slažemo – ovaj uređaj strateški treba biti jeftiniji od iPada ili je propao na tržištu. Nema veze – ima vremena za spekulacije kada cijene budu precizirane, nagađanje dotad nema previše smisla.

Toliko za ovaj “breaking news” usred noći – više podataka kako budu pristizali, a nadamo se da ćemo uređaj uskoro dobiti i u ruke za osobno isprobavanje.





Related Articles

Back to top button