ZadarZadne-Izdvojeno

Sudac Babić nije povrijedio sudačku etiku, Pupić Bakrač žalit će se Vrhovnom sudu

Foto: 057
Foto: 057

Gradski vijećnik Akcije Mladih uputio je priopćnej za javnost vezano za svoju prijavu županijskog suca Borisa Babića, nadopunu te prijave, ali i tužbu koju je protiv njega podigao poznati poduzetnik Zdenko Zrilić. Pupić Bakrač o svemu želi da svoj sud dade i javnost, pa prenosimo njegovo priopćenje u originalu:

Prije nekoliko tjedna pristao sam biti svjedok optužbe na suđenju Mladenu Modriću poznatijijem pod nadimkom Padela. Ročište u tom predmetu biti će održano 24.07.2015 godine. Nedugo nakon toga točno prije tjedan dana na kućnu adresu mi dolaze dvije kuverte sa zadarskog suda. U jednoj odluka Sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru vezano za moju pritužbu na povredu sudačke etike Borisa Babića a u drugoj tužba Zdenka Zrilića za klevetu.

Koje li koincidencije, za one koji u koincidenciju vjeruju.
Krenimo redom. Sudačko vijeće Županijiskog suda u Zadru jednoglasno je odlučilo da sudac Boris Babić nije povrjedio Kodeks sudačke etike. U svojoj obrani sudac Babić iznosi da tiskovina kojoj je dao intervju nije vjerno prenijela njegove riječi te da sa Renom Sinovčićem već više godina ne pije piće.
Dakle svi oni koju se kunu da viđaju Sinovčića i Babića skupa u stvari lažu, zlonamjerno podmeću ili su ludi pa im se pričinjava. Postupak koji je vođen temelji se jedino na iskazu Borisa Babića dok nisu uzeti iskazi novinara Predraga Opačića koji je navodno nije vjerno prenio riječi, mene kao podnositelja pritužbe, eventualnih drugih svjedoka. Nisu uzeti u obzir ni materijalni dokazi poput fotografija na primjer. Kakvo je to vođenje postupka i utvrđivanje činjeničnog stanja !?
U uputi o pravnom lijeku stoji da mi na ovu odluku nije dopušten prigovor odnosno žalba što je u suprotnosti sa čl. 18 Ustava Republike Hrvatske kojim je zagarantirano pravo na žalbu za svaki pravni akt u postupku prvog stupnja.

U odluci piše da su suci u donošenju odluka neovisni i nije im dopušteno na način da vode računa o slici u javnosti , već isključivo o primjeni zakona. Zar se ovakvim postupkom bez ispitivanja svjedoka, razmatranja dokaza i ukidanjem prava na žalbu primjenjuje zakon ?

U odluci se priznaje da je u javnosti stvorena loša slika o sudu te se navodi da je za to odgovornost na svim članovima društva.
Ne bih se složio. Ja sam svoju dužnost kao građanin i vijećnik ispunio pritužbom koju sam Vam dostavio.
Da li Vi ispunjavate svoju dužnost ? Da li je itko od Vas prijavio da sudac ispija kave sa kriminalcem ? Da li je itko od Vas prijavio da se sudac na hodnicima suda srdačno pozdravlja i grli sa kriminalcem ? Da li je itko od Vas prijavio da se suci okupljaju na domjencima koje organizira kriminalac ?
Ili niste vidjeli i znali ?
Ni ja ni ostali članovi društva nismo izabrali suca Borisa Babića za predsjednika Sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru već Vi sami. Koju ste poruku time poslali javnosti ?
Ni ja ni ostali članovi društva ne progonimo suca Željka Rogića kao psa, čovjeka koji je Općinski sud u Zadru otvorio javnosti i pod čijom je palicom proglašen tri puta za redom najboljim u državi. Kakva se poruka time šalje javnosti ?

S obzirom na sve navedeno napisati ću žalbu Sudačkom vijeću Vrhovnog suda RH kao i Državnom sudbenom vijeću dok ću protiv svih sudaca koji su sudjelovali u ovakvom postupku i uskratili mi pravo na žalbu podnijeti pritužbu Državnom sudbenom vijeću i Sudačkom vijeću Županijskog suda u Zadru radi povrede Kodeksa sudačke etike.





Related Articles

Back to top button