ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Štimac traži od Kalmete 10 milijuna kuna: To je uvjet mog ostanka u Zadru!

Josip Bajlo i Igor Štimac, Foto: Zadarski list
Josip Bajlo i Igor Štimac, Foto: Zadarski list

– Imam nekoliko ponuda iz inozemstva, ali odlučio sam sve staviti na čekanje dok ne saznam namjere i mogućnosti grada u odnosu na budućnost Zadra – rekao je Igor Štimac, nogometni trener u talk-showu “Istinom do gola”, donosi Jutarnji.hr.

– Mene kao trenera u prvom redu zanimaju uvjeti za rad, nikada mi nije bila primarna zarada.

Zar biste trenirali drugoligaša Zadar?

– S velikim guštom, jer trenutno u Hrvatskoj ne postoji zdravija sredina od zadarske. Ovih šest mjeseci u Stanovima za mene su bili užitak, koje je donekle poremetilo likvidiranje kluba u vezi s licencom, što je bio mučki, sramotno. Gazde nogometa su se uplašile da ćemo izboriti opstanak pa su nam slale suce, na primjer Frana Jovića…

Pod kojim uvjetima biste ostali u Zadru?

– Zadar se mora ekspresno vratiti u prvoligaško društvo, moralo bi se izgraditi takvu momčad da kad se uđe u Prvu ligu više opstanak ne bi smio biti upitan. Budžet od desetak milijuna kuna bio bi garancija projekta povratka. Premda danas imamo dvije tramvaj-lige, prvu s četiri kluba iz zagrebačkog prstena uz tri satelita i drugu sa sedam klubova. Jasno je koliko je tu manevarskog prostora… Ali Zadar ima potencijal za brzi povratak.

Ipak, u prvom planu razgovora s bivšim izbornikom bili su splitski događaji, to jest ukazivanje kukastog križa na travnjaku.

– Žao mi je, strašno mi je krivo što se to dogodilo, jer Split kao grad i Hajduk nikad nisu bili profašističke sredine. Kad je u pitanju odgovornost, onda je logično da krivnju snosi HNS, po onoj kriv si zato što se to dogodilo.

Taj revolt navijača Hajduka u odnosu na HNS je opravdan, jer reprezentacija Hrvatske čak 14 godina nije igrala kvalifikacijsku utakmicu u Splitu?

– Ogorčenje da, ali ne, nikako, način da se ugrožava nacionalna svetinja, a to je naša nogometna reprezentacija. Zaobilaženje Splita počelo je od trenutka kad je Davor Šuker pokazao tribinama u Poljudu srednji prst. A kako nam je on bio igrač od presudnog značaja, mnogo više od Bobana, Prosinečkog i svih drugih, u Split se nije dolazilo.

Kako ste se prihvatili uloge izbornika kad ste onako žestoko ratovali s vrhuškom HNS-a, posebno Zdravkom Mamićem?

– Našli smo se na zajedničkom projektu pa smo zakopali ratne sjekire, koje su bile visoko podignute. Moja ambicija je oduvijek bila raditi kao trener. A u utrku za predsjednika HNS-a sam se upustio isključivo sa željom da doprinesem i provedem korjenite promjene u odnosima. Tretman Hajduka u forumima je sramotan, ali su pogrešne i metode rukovodstva ‘bijelih’ da se uspostave pravedniji odnosi. Hajduk je prisiljen boriti se kroz nogometnu organizaciju, tako smo radili kad je predsjednik bio Branko Grgić, kad smo u pet godina osvojili tri naslova prvaka.

Jutarnj.hr





Related Articles

Back to top button