ZadarZadne-Izdvojeno

Stephanie na korak od ispunjenja svoje najveće želje: Malena Zadranka otputovala na operaciju u Chicago

PETOGODIŠNJA Zadranka Stephanie Milda krenula je danas oko 8.25 sati put SAD-a, gdje ju u četvrtak, 27. rujna, čeka operacija. “Samo želim biti zdrava”, poruka je koja je digla Zadar i cijelu Hrvatsku na noge kako bi se prikupilo potrebnih 300 tisuća dolara za operaciju. U dva tjedna prikupljeno je više od 2,5 milijuna kuna.

Stotine događanja organiziranih u cilju prikupljanja sredstava zaključio je košarkaški spektakl u prepunim Jazinama na kojem su tisuće Zadrana i brojne košarkaške legende poželjele sreću djevojčici u njezinoj utakmici života. Kad je u medijima izašla vijest da obitelj Milda ima petogodišnju djevojčicu Stephanie koja boluje od teške malformacije mozga, nekolicina Zadrana pokrenula je akciju. Iako je akcija krenula poprilično tiho, u nju se uključivalo sve više i više građana koji su nesebično davali priloge. Jedan od pokretača akcije bio je i Borut Gatara.

“Najveći teret je bio na malim ljudima koji su nesebično pomagali jer su jednu veliku akciju, jedan veliki projekt počeli i završili sami”, rekao je Gatara.

Obitelj Milda danas je krenula za Chicago gdje će se operacija i izvesti. Prema prvim informacija američkog liječničkog tima dr. Davida Frima Stephanie će biti podvrgnuta dvama zahvatima, a cjelokupan period liječenja u Chicagu potrajao bi oko mjesec dana. Kroz nekoliko mjeseci Stephanie će morati i na redovitu kontrolu u Chicago. Zahvaljujući hrvatskih iseljenicima u Chicagu kako obitelj ne bi imala dodatnih troškova sa smještajem isti im je osiguran besplatno.

Višak novca ići će za pomoć drugoj djeci

S obzirom na to da se očekuje da će ukupan iznos od donacija narednih dana još rasti, izgledno je da će novca na kraju biti i viška. U tom slučaju osnovat će se udruga koja će pomagati drugoj bolesnoj djeci.

“Ako što ostane, mi ćemo osnovati udrugu i ti novci će ići drugoj djeci”, izjavila je majka bolesne djevojčice.

“Valja napomenuti da ćemo po povratku male Stephanie zaključiti cijeli ovaj projekt te sa svim detaljima i završnim izvješćem upoznati javnost. Svaka neutrošena kuna koja neće biti potrebna za liječenje male Stephanie biti će iskorištena za osnivanje buduće zaklade koja će pomagati potrebitima”, priopćio je Danijel Švenda iz kampanje “Samo želim biti zdrava!”.

Malena Stephanie boluje od Arnold – Chiarijeve malformacije (ACM), a uz to ima i cistu između velikog i malog mozga. AMC je bolest razvojne anomalije baze mozga kod koje dolazi do pomjerenja određene moždane strukture u kanal leđne moždine. Kao simptomi javljaju se velike glavobolje, bolovi u gornjem dijelu vrata, promjena glasa, česte infekcije respiratornog sistema, poremećaji gutanja, a bolest može prouzročiti i paralizu i smrt. Zbog ciste nastaju i promjene osjećaja dodira i mišićne slabosti. Stephanie je ova teška bolest dijagnosticirana početkom 2012. godine, operirana je u KBC “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, ali njezino zdravstveno stanje nije se poboljšalo.

U pratnji svojih roditelja i tri godine starije sestre Melanie, Stephanie će sa zagrebačkog Plesa poletjeti preko oceana. Stoga preostaje još poželjeti joj svu sreću.





Related Articles

Back to top button