KulturaZadarZadne-Izdvojeno

Srednjovjekovni artefakt pronašli na plaži Kolovare i donirali ga muzeju

imageMuzej grada Zadra od danas je bogatiji za još jedan vrijedni eksponat – srednjovjekovnu plombu s prikazom Sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra. Plombu su muzeju donirali Dejan Filipčić, Vjekoslav Kramberger, studenti arheologije i Nikola Cesarik, diplomirani arheolog, koji su ovaj vrijedni nalaz pronašli na plaži Kolovare. Kako su kazali, ne zanima ih materijalna vrijednost pronađene plombe, već samo znanstvena.

Osim ovoga nalaza, trojica mladih arheologa do sada su pronašli i veću količinu raznih novčića od kojih su neki, kako je rečeno, stari i do 2500 godina te spadaju u najstariji novac korišten na našem području, ali i spomenike koji su smješteni u Arheološkom muzeju.

Radost zbog novog artefakta nije krio Vladimir Alavanja iz Narodnog muzeja Zadar.

– Ovaj predmet nam je dragocjen, kao i sve što nam doniraju građani. Za razliku od drugih gradova koji su sačuvali svoje funduse, zbog razaranja je u Zadru mnogo toga nestalo i ovo nam je dragocjeno.

Mato Ilkić, doc.dr. s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru istaknuo je kako je riječ o plombi iz srednjeg vijeka te da je riječ o jedinstvenom nalazu koji datira iz 13. stoljeća što se može primijetiti po obliku slova, ormi konja te dijelu gotičkog štita koji drži sv. Krševan.

– Ovo je samo jedan od niza nalaza koji su njih trojica pronašli. Oni su iznimni mladi znanstvenici i veseli nas što su naši studenti u stanju uhvatiti se u koštac s artefaktima. Ovaj nalaz je vrijedan jer je jedinstven, a riječ je o prvom nalazu takve vrste u Zadru. To što je plomba polovična ne umanjuje njenu vrijednost, kazao je Ilkić.

Dio numizmatičke građe zadarski studenti koji dolaze iz Požege i Karlovca već su i objavili, a kako je rekao dr. Ilkić, njihovi radovi su respektirani i van granica Hrvatske. Osim plombe i novčića, prije dvije godine su u moru pronašli i dva talijanska spomenika na plaži Kolovare, a Dejan je Arheološkom muzeju predao i jedan antički spomenik. Nema sumnje kako će se za ove mlade arheologe još čuti u budućnosti.





Related Articles

Back to top button