ZadarZadne-Izdvojeno

SRAMOTA: Usred sezone radovi na Trgu Petra Zoranića

061917_93f12f04fa39aab07140Trg Petra Zoranića od danas ponovno u popravnim radovima. Ogradna žica, kante s fug-masom, kamioni, furgoni i radnici. Sve je to dočekalo jutros turiste na zadarskom Trgu koji otkriva slojevitu zadarsku povijest.

Unatoč reskom i iritantnom zvuku bušilice za kamen, turisti su znatiželjno gledali što se to radi na Trgu Petra Zoranića. Ne znaju turisti koliko se Trg Petra Zoranića dugo uređivao. Ne znaju ništa niti o promašenim uređajima za odvlaživanje, zbog čega su se maglila stakla, a na svu sreću nemaju pojma koliko su se staklene površine klizale. Zato smo sada dobili vrlo moderan točkasti protuklizajući uzorak, a uskoro će osvanuti još jedna točka – rupa točnije. Bit će to – kako su nam rekli – interventni vod za odzračivanje.

Ali ne treba sve crno gledati. Evo na primjer nitko nije posebnu pažnju posvetio činjenici da je projekt uređenja našeg Trga Petra Zoranića u Barceloni ušao u uži izbor za nagradu. Visoko je rangiran, na 19 mjestu, među brojnim drugim idejnim rješenjima urbanih javnih prostora, kaže Matko Segarić iz gradskog odjela za graditeljstvo, a na našu primjedbu da nas više od arhitektonskoga rješenja trenutačno zanima izvedba, odgovara To je pozitivna vijest, a ne kad se ploča makne.

Što reći, kakvu poruku poslati – kada smo doznali da je rano jutro kod postavljanja zaštitne ograde, metalna šipka pala i oštetila jedno staklo. Tko radi taj i griješi, a mi smo turistima pokazali da se kod nas uvijek nešto radi, gradi, popravlja, a domaći su prestali brojati po koji put je novouređeni Trg Petra Zoranića na popravnom.





Related Articles

Back to top button