VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Spin s Gotovinom pokazuje u kojem je blatu Zadar

Ante GotovinaU Zadru, gradu generala Ante Gotovine, ali i Božidara Kalmete, čije se ime neizostavno pojavljuje u gotovo svim tekstovima vezanim uz najnoviju aferu izvlačenja novca iz HAC-a, sa zgražanjem je primljena vijest o pokušajima povezivanja generalovog imena s prljavim rabotama na štetu države i hrvatskog naroda

Posjetimo, u tjedniku Aktual objavljeno je da je bivši član Uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar u svom iskazu pred istražiteljima izjavio da se novcem izvučenim iz pet tvrtki financirala obrana generala Ante Gotovine. Ubrzo je Sapunarov odvjetnik Veljko Miljević za tportal izjavio da je riječ o laži koja će brzo biti demantirana, nakon čega očekuje i ispriku.

Da je u pitanju spin aktera afere i njihovih zaštitnika, u to ne dvoji novoizabrani dopredsjednik Gradskog odbora SDP-a Zadar Darko Vrdoljak.

‘Iako javnost ne zna pojedinosti iskaza Josipa Sapunara, priča koju je netko pustio u tjednik Aktual čini se ne samo nevjerojatnom, već i neumjesnom. Izgleda da netko po tko zna koji put pokušava manipulirati imenom i ugledom generala Ante Gotovine kako bi umanjio grozotu svojih nečasnih djela. Mogu samo nagađati kome je takvo što u interesu, ali zdrava logika sugerira da netko od aktera ili njihovih suradnika, koji se posljednjih dana spominju u kontekstu izvlačenja milijunskih iznosa iz prometnog sektora, besramno pokušava minimalizirati svoje kriminalne radnje pravdajući ih tzv. višim domoljubnim interesima kako bi se valjda pokušalo senzibilizirati javnost i prikazati pljačku kao nešto što je prihvatljivo. Uvjeren sam da su vremena skrivanja i manipulacija višim interesima prošla, vrijeme je za polaganje računa’, prokomentirao je za tportal.hr Vrdoljak.

Gradski vijećnik iz redova Akcije mladih, poznat kao oštar kritičar vladajućeg HDZ-a, ali i SDP-a, Marko Pupić Bakrač podsjeća da je Sapunarov odvjetnik Miljević svojevremeno demantirao da je Sapunar u svom iskazu u slučaju Fimi medije teretio Kalmetu, a snimka saslušanja koja je nedavno postala dostupna javnosti pokazala je, kaže, sasvim suprotno.

‘Koliko sam pratio cijeli slučaj, funkcija Sapunara je bila da izvlači novac iz HAC-a i predaje ga na ruke bivšim državnim tajnicima koji su ga transferirali svom šefu. Dakle Sapunar nije mogao znati za što i kako se taj novac koristio. Mogao je samo dobiti takvu informaciju od onih koji su raspolagali tim novcem, a čija je moralna razina toliko niska da, kako bi svoju pljačku prikazali kao društveno korisnu i u ime višeg cilja, a sebe kao dobrotvore, ne prežu od toga da bilo koga uvaljaju u blato, pa čak i generala Gotovinu. Razmjeri pljačke i kriminala u HAC-u čiji su glavni akteri naši sugrađani ogromna su stigma i uteg za naš grad, a upetljavanje generala u tu priču samo je još jedan dokaz toga u kolikom se mulju nalazimo. Radi raščišćavanja stanja, raskrštavanja s prošlošću i radi budućnosti ovoga grada Zadar ne smije stati – s uhićenjima’, ustvrdio je Pupić Bakrač, poigravši se s HDZ-ovim sloganom iz predizborne kampanje.





Related Articles

Back to top button