ZadarZadne-Izdvojeno

SMILJE Prosječan berač može zaraditi 9.000 kuna mjesečno

5-busenja-smilja-tik-uz-moreOve godine je godine već krajem svibnja, prije zakonskog roka, počela berba smilja.

Otkupna cijena također divlja, čak je dvostruko veća nego 2014. Neki za kilogram potražuju čak 20 kuna.

Službeno razdoblje za branje u našoj županiji, kao i susjednoj Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj jest od 1.6. do 1.8. mnogi su taj rok odlučili zanemariti. Zašto? Jer se oko smilja vrti ogroman novac.

Iako je potrebno imati čak tonu smilja da bi se dobila litra kvalitetnog eteričnog ulja, prosječan berač dnevno može zaraditi 300 kuna, a mjesečno oko 9.000 kuna.

Stoga valjda i ne treba čuditi da je ovih dana Sretanu Jukiću, najvećem proizvođaču ovog eteričnog ulja u svijetu konkurencija otvoreno prijetila smrću.  2014. godine u Kaštel Žegaru kod Obrovca ovaj je čovjek otvorio moderno opremljenu destileriju smilja i postao najveći proizvođač iz ove branše u svijetu.

-Smilje je postalo svjetski hit prije 6,7 godina kada je skupina američkih znanstvenika dokazala kako je eterično ulje dobiveno od smilja uspješno otklanja slojeve kože odnosno izravnava bore, što pak itekako stvara ogromne mogućnosti u kozmetičkoj industriji. Zbog velikog interesa farmaceutskih kuća za kvalitetnom sirovinom danas gotovo sto-posto naše proizvodnje eteričnog ulja smilja izvozimo u SAD, Kanadu, Japan, Francusku, Belgiju, Švicarsku – za Agroklub je ispričao Jukić.





Related Articles

Back to top button