ZadarZadne-Izdvojeno

Smeđa signalizacija još jednom postavljena bez javnog natječaja?!

kalmetas2Prije tjedan dana iz Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra ponosno je predstavljeno postavljanje nove urbane turističke signalizacije, tzv. smeđe signalizacije. Kao i u svemu ostalom tako su u namjeri da naš grad ponovno odiše originalnošću po tko zna koji put stvari krenule krivim putem, i to ne onim turističkim. Naime, cijeli grad već bruji o činjenicama kako je smeđa signalizacija uistinu smeđa i jedva vidljiva, crkva sv. Mihovila krivo je prevedena na engleski jezik kao St. Mary’s monastery, odnosno samostan sv. Marije, a Kapetanova kula označena je strelicom prema Trgu Petra Zoranića. I kao da sirotim turistima nije dovoljno opće poznato svima nama nesnalaženje u nepoznatom prostoru, da bi uveli dodatnu zbunjenost pobrinuli su se upravo oni kojima barem engleski jezik i gradske znamenitosti, odnosno njihov položaj ne bi trebao biti nepoznanica, TZ grada Zadra i Grad Zadar.

Slova koja se zapravo ne vide...
Slova koja se zapravo ne vide…

Nepismenost djelatnika TZ Grada Zadra?

Naravno, ove gafove nisu sami niti uočili već su im kao i na sve ostalo još jednom ukazali mediji i sugrađani.

U cijeloj priči najzanimljiviji je segment priče kako su na šest gradskih lokacija postavljene tzv. ploče od kortena koji je navodno 45 dana odstajao u lužini i to ni manje ni više nego u Padovi kako bi dobio tzv. «patinu», činjenica kako cijena ovog projekta, kao niti većina drugih u organizaciji TZ grada Zadra nije definirana te jednako bitno pitanje gdje je nestao natječaj za izradu i postavljanje ploča dodijeljenih tvrtci iz Buja, Beato signal d.o.o. u vlasništvu Egidia Beata. Naime, u natječaj iz 2005. godine, odnosno u konačnici neposrednu pogodbu bila je obuhvaćena samo prva faza projekta koja je obuhvaćala gradske prometnice i koja je namijenjena motoriziranim turistima dok je druga faza, dakle ona od prije tjedan dana u 2014. godini obuhvatila staru gradsku jezgru u kojoj se postavila tzv. pješačka signalizacija.

Iz Grada Zadra su ponosno istaknuli kako je signalizacija izrađena od čelika, a signalizacija takvog materijala i specifične smeđo – crvenkaste boje postavljena je trenutno jedino u Zadru dok su u ostalim gradovima postavljene aluminijske smeđe table. Naravno, podsjetimo se kako jedino Zadar ima i Pozdrav Suncu, Morske orgulje, moroskok koji leži na Ravnicama i brojne slične projekte za koje su sami predstavnici Grada Zadra svojedobno istaknuli kako smo postali žrtve njihove originalnosti jer svako malo prazne gradski proračun na saniranje čestih kvarova, lomova, održavanja jer se nije moglo pretpostaviti kako će električni i ini sklopovi u doticaju s našim domaćim morem, Suncem, burom i vlagom reagirati. Jednako tako se nije moglo pretpostaviti niti da će staklo postavljeno na podu Trga Petra Zoranića biti klizavo. No, zato postoji «građanska kesa» da financira prema svim relevantnim činjenicama gradsku nesposobnost, odnosno neznanje ili bolje rečeno tehničke promašaje.

Dakle, ako se vratimo na buru koja se podigla oko novo postavljene smeđe signalizacije u staroj jezgri grada koja će porezne obveznike «okvirno» stajati oko 70.000 kuna kako je izjavio direktor TZ grada Zadra, Zvonko Šupe, mnogi naši sugrađani već pušu i na hladno kad je TZ u pitanju te im je dvojbena i činjenica o izradi navedene signalizacije u Padovi kao i prepravci pogrešnih naziva i usmjerenja zbog kojih bi ploče trebale nazad na put u Italiju. Oni kojima pojam izrade reklama nije stran tvrde kako se isti posao mogao odraditi i u samom Zadru za dva do tri puta manju cijenu, i to bez Padove. Protežiranje tvrtke Beato signal d.o.o.
No, TZ grada Zadra i Grad Zadar forsiraju i protežiraju tvrtku Beato signal d.o.o. s kojom su surađivali i prije par godina iako je tada imala jednu od skupljih ponuda, a danas ne znamo po kojem principu, odnosno osnovi je opet dobila posao jer za javni natječaj postavljanja smeđe signalizacije nitko nije čuo, a iz TZ-a na pitanja naših sugrađana o istome ne odgovaraju te je nejasno da li je još 2005. godine sklopljen posao i za ovu drugu fazu, a koji se odradio gotovo desetljeće kasnije.                                           

– Nova turistička signalizacija od čelika i kortena specifične smeđe-crvene boje izrađena je i postavljena u suradnji te uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Zadru. Na isti način su određene i lokacije za postavljanje turističke signalizacije (6) na ulazima u povijesnu jezgru grada. TZ grada Zadra je na temelju tri pristigle ponude za izradu turističke signalizacije odabrala najpovoljniju i to onu tvrtke Beato signal d.o.o. iz Umaga te pristupila njezinoj izradi i postavljanju. Table nove turističke signalizacije postavljene su nakon što su 45 dana odstajale u lužini kod proizvođača u Padovi kako bi se tim postupkom dobila specifična boja i «patina». Navedena cijena od 10.000 kuna okvirna je cijena za svaki stup s tablama turističke signalizacije postavljene na šest lokacija u povijesnoj jezgri. Ukupno ih ima 27. Izuzetno nam je žao zbog propusta proizvođača koji je pri rezanju slova vlastitom greškom koristio krivi naziv koji mu nije dostavljen iz TZ grada Zadra. Ploča s krivim natpisom uskoro će biti zamijenjena o trošku proizvođača, odgovor je koji je direktor TZ Grada Zadra, Zvonko Šupe dao našim sugrađanima.

Ignoriranje zadarskih tvrtki

Inače, navedena tvrtka sa šest zaposlenika još 2005. godine kada se projektirala i postavljala smeđa signalizacija po cijeloj Zadarskoj županiji snimila je i analizirala preko 100 gradskih lokacija, na kojima su tada računalnom animacijom “postavili“ znakove s turističkom signalizacijom kakvu je Zadar trebao dobiti zajedničkim financiranjem HTZ-a, TZ Grada Zadra i gradske uprave, prije nego je natječaj za taj posao uopće raspisan. Tada su nastali problemi oko natječaja (najpovoljnije ponude), koji je poništen pa ponovljen, da bi nakon svega posao svejedno neposrednom pogodbom opet pripao Beato signal-u d.o.o iz Buja. Projekt je bio težak 2,3 milijuna kuna. Tada su se na natječaj za ovaj posao javile tri tvrtke, Beato signal d.o.o., Reklama Centar iz Zadra te Pismorad iz Zagreba, a navodno je samo jedna ispunjavala zadane uvjete o obveznom atestu kvalitete materijala koji je morala izraditi jedna od ovlaštenih tvrtki u RH – Institut za građevinarstvo Hrvatske (Beato signal d.o.o). Ostale dvije tvrtke ponudile su ateste šibenskog TLM-a gdje su atestirani materijali i izrađeni, no to povjerenstvo nije prihvatilo. Naime, na prvom natječaju ponuda tvrtke Reklama Centar iz Zadra bila je za 40 posto povoljnija od ponude tvrtke Beato signal, no kako nije uspjela uvjeriti članove povjerenstva u kvalitetu svoje ponude sa svojim atestima iz TLM-a, a kako je tvrtka Beato bila znatno skuplja natječaj je poništen. Nakon toga se izrada smeđe signalizacije pretvorila u proceduralnu sapunicu s ciljem dobivanja vrlo unosnog posla jer je umjesto ponavljanja javnog natječaja TZ grada Zadra tražila od Ministarstva financija da odobri sklapanje posla neposrednom pogodbom.
Vlasnik tvrtke, Egidio Beato ujedno je i jedan od vlasnika tvrtke Gelax iz Umaga, također specijalizirane za izradu signalizacije na cestama koja je 2011. godine bila umiješana u poslove nezakonite prodaje općinskih i gradskih nekretnina u Istri, točnije Grožnjanu, neposrednom pogodbom, umjesto javnim natječajem. Naime, jedan od najpoznatijih kupaca nekretnine bez natječaja bio je šef IDS-a Ivan Jakovčić koji je neposrednom pogodbom kupio pola sela Sv. Juraj. Zbog takvog načina kupoprodaje transakcija je sudski pravomoćno poništena, a Jakovčić je mogao otkupit sve tek putem javnog natječaja.

Netransparentnost Šupine TZ

Stoga se pitamo, gdje je nestao javni natječaj za ovo novo postavljanje smeđe turističke signalizacije, iako vjerujemo da će se pronaći zakonska potpora kojom se objašnjava kako do dakako određenog iznosa za određeni posao naravno nije potrebno raspisivanje javnog natječaja. No, vjerujemo kako će i ovo pitanje, koje zadarski mediji sve manje postavljaju, kao i pitanje financiranja, osim onog serviranog, okvirnog, “znat ćemo nakon održavanja manifestacije, nakon obavljenog posla, itd.“, kao i mnoga druga kada su TZ i Grad u pitanju ostati neodgovorena, a naše pisanje i ukazivanje postati tek nekoliko dana priče na Kalelargi. Hoće li se neke stvari konačno početi mijenjati?





Related Articles

Back to top button