ZadarZadne-Izdvojeno

“Slučaj Bilić” okončan 2004. godine odbacivanjem optužnice, drugih postupaka nema

Ivo BilićNakon što je Ivo Bilić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika, najavio tužbu zbog klevete protiv aktualnog gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića, iz zadarskog Županijskog državnog odvjetništva i Županijskog suda u Zadru dobili smo i službenu verziju tog događaja s kraja prošlog stoljeća.

Vrančić je, podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća rekao kako je “jedna od osoba koja je uništila gospodarstvo Grada Zadra ratnih i poratnih godina bio Ivo Bilić koji je izmišljenim kreditima upropastio TIZ, doveo ga do stečaja i nekoliko tisuća radnika poslao kući”. Rekao je, također da je Bilić završio u zatvoru zbog optužbi za gospodarski kriminal i pronevjeru od 50 milijuna maraka, a dodao je i da optužnica protiv njega još stoji u Državnom odvjetništvu te da nikad nije razriješena.

– Protiv Ive Bilića i još dvije osobe 1996. godine je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave. U postupku pred Županijskim sudom u Zadru Bilić je oslobođen optužbe, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Tijekom žalbenog postupka u odnosu na kaznena djela, za koja je Bilić bio optužen, nastupila je zastara kaznenog progona – izvijestio je Slobodan Denona, glasnogovornik ŽDO-a u Zadru. I Denona, a i Mladen Petani, voditelj zajedničke sudske pisarnice Županijskog suda u Zadru, dodali su kako tu nije stao postupak u “slučaju Dalmatinske banke” već da je protiv Bilića i još tri osobe ŽDO potom podnijelo zahtjev za provođenje istrage zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti te predložilo određivanje pritvora za svu četvoricu okrivljenika. No tadašnji istražni sudac Županijskog suda u Zadru donio je rješenje o provođenju istrage, ali je odbio određivanje pritvora. Okrivljenici su se žalili, nakon čega je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda ukinulo rješenje o provođenju istrage i vratilo predmet istražnom sucu na dopunu.





Related Articles

Back to top button