Zadar

SLUČAJ BENKOVAČKE PROČELNICE: Državno odvjetništvo istražuje zapošljavanje Davorke Krnčević

Slučaj zapošljavanja bivše ravnateljice Zavoda za hitni medicinu Davorke Krnčević u gradsku upravu Benkovca bez raspisivanja javnog natječaja, privukao je i pažnju Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Slobodna Dalmacija je 21. prosinca objavila nalaz Upravne inspekcije Ministarstva uprave po kojemu je gradonačelnik Benkovca Branko Kutija nezakonito zaposlio Davorku Krnčević, pa mu je naređeno da ukine svoje rješenje o njenom raspoređivanju na mjesto višeg savjetnika za pravne poslove na neodređeno vrijeme i utvrdi prestanak službe u Gradu Benkovcu. Uz to, Kutiji je naloženo da u roku od 30 dana raspiše javni natječaj za izbor pročelnika ili pročelnice.

Deset dana nakon objave teksta, posljednjeg dana 2015. godine, iz Županijskog državnog odvjetništva je gradonačelniku Kutiji poslan dopis kojim se od njega traži da ŽDO dostavi “nalaz Upravne inspekcije Ministarstva uprave Republike Hrvatske u predmetu premještaja Davorke Krnčević iz Zavoda za hitnu medicinu u Zadru u Gradsku upravu Grada Benkovca”. Taj dopis je 31. prosinca potpisao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivan Galović.

Po neslužbenim informacijama, ubrzo nakon što su reagirali, zadarski su tužitelji dobili jedan anoniman dopis kojim ih se upozorava da je u slučaju zapošljavanja Davorke Krnčević bilo i falsificiranja i krivotvorina.

U tom se dopisu, naime, tvrdi da je u gradskoj upravi 2. travnja prošle godine zaposlen jedan pravnik, koliko je i predviđeno gradonačelnikovom Odlukom o planu prijema zaposlenika za 2015. godinu, ali se skreće pažnja da se zapošljavanje Davorke Krnčević opravdavalo izmjenama i dopunama te Odluke u kojima se iznenada predviđa zapošljavanje ne jednog nego dva pravnika. Odluka je navodno izmijenjena 31. ožujka, ali se u dopisu dostavljenom tužiteljstvu tvrdi kako je u stvari sastavljen tek u rujnu, kada je Krnčević već bila u gradskoj upravi.

Prvotna Odluka o planu prijema objavljena je u Glasniku Grada Benkovca 3. veljače, ali Odluka o izmjenama i dopunama tog plana, iako je riječ o zakonskoj obavezi, nije nikada objavljena, što je vidljivo i iz sadržaja svih šest prošlogodišnjih brojeva Glasnika koji se nalaze na službenoj WEB stranici Grada Benkovca.

Županijsko državno odvjetništvo će svojim predistražnim radnjama vjerojatno provjeriti i navod o falsificiranju koji se odnosi na navodno antidatiranje zahtjeva Davorke Krnčević o njenom premještanju iz Zavoda za hitnu medicinu u Grad Benkovac.

Ističe natječaj za pročelničko mjesto

Inspekcije Ministarstva uprave naredile su gradonačelniku Kutiji da u roku od 30 dana raspiše javni natječaj za izbor pročelnika ili pročelnice Upravnog odjela za opće, pravne i kadrovske poslove. Kutija je taj rok ispoštivao, natječaj je objavljen i u ponedjeljak će biti zaključen, a uvjetima natječaja traži se pravnik s pet godina iskustva koji će tri mjeseca provesti na probnom radu.

Foto i tekst: Zadarski.hr / Slobodna DALMACIJA





Related Articles

Back to top button