VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Slobodna Dalmacija iz 2009.: Ovo je “zaboravljeno” pismo Marija Crnjaka koji je Kalmetu optužio da upravlja HAC-om mimo njega

Crnjak je upozorio i na brojne nezakonitosti unutar tvrtke, no Zdravko Livaković, tadašnji predsjednik NO HAC-a, njegovo pismo nije htio staviti na dnevni red
Crnjak je upozorio i na brojne nezakonitosti unutar tvrtke, no Zdravko Livaković, tadašnji predsjednik NO HAC-a, njegovo pismo nije htio staviti na dnevni red

Dvostruka linija zapovijedanja u HAC-u – a sada se govori o tome da su u HAC-u svoje ljude imali Ivo Sanader i Božidar Kalmeta – nije nikakva novost u poslovanju te tvrtke otkad je HDZ došao na vlast.

Naime, Mario Crnjak, predsjednik Uprave HAC-a, koji je tu dužnost obavljao prije Jurice Prskala, još 2007. je Nadzornom odboru poslao pismo, kojeg su se dokopali mediji, u kojem upozorava da Hrvatskim autocestama ne upravlja on, nego Božidar Kalmeta, ministar prometa.

Crnjak je tada ustvrdio kako je Kalmeta HAC-om upravljao preko članova Uprave – najprije Josipa Sapunara i Milivoja Mikulića, a poslije preko Josipa Sapunara i Željka Krapljana.

Crnjak je tada tražio razrješenje s dužnosti, te upozorio na brojne nezakonitosti, no Zdravko Livaković, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora HAC-a, nije ga stavio na dnevni red.

“Ne podržavam imenovanja suprotna pravilniku HAC-a, koja je gospodin Josip Sapunar proveo uz pomoć Nadzornog odbora za Željka Krapljana, i za to tražim odgovornost predlagatelja. Nisam spreman podržati ni ostale naloge preko posrednika. Posljednji sastanak s ministrom Kalmetom imao sam u prosincu 2005. godine, dok je u prvoj polovici 2006. godine Milivoja Mikulića kao člana Uprave ministar pozvao na tridesetak, a Josip Sapunar na petnaestak sastanaka, bez ikakvih povratnih informacija prema meni o čemu se radilo”, naveo je Crnjak u dopisu, tvrdeći kako to pokazuje “elementarno nepoštovanje hijerarhije s više razine ka nižoj, do rada iza leđa predsjedniku uprave, odnosno paralelnog vođenja tvrtke…”

Iz drugog plana

“Već tri godine me se na sve načine opstruira, omalovažava, podcjenjuje, a što je najgore i protuzakonito – iz drugog plana s više razine upravlja se HAC-om, najprije preko Mikulića i Sapunara, a danas preko Sapunara i Krapljana”, izričit je bio Crnjak, koji je nakon godinu dana odstupio s dužnosti zbog “zdravstvenih razloga”.

Zanimljivo je da je Mikulić naknadno imenovan za pomoćnika Božidara Kalmete, a zatim je postavljen na mjesto državnog tajnika pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Josip Sapunar je, pak, kao član Uprave zadužen za financije preživio i ovu smjenu i hapšenje članova i predsjednika Uprave, dok je Željko Krapljan zamjenik direktora sektora održavanja.

To što su neki od njih završili iza rešetaka, posljedica je toga što je zbog stvorene “loše klime” u tvrtki radio svako protiv svakoga, pa su informacije curile u medije kako bi se kompromitirala “druga strana”.

Tako se čini da je Kalmeta, kada je govorio kako će nova uprava srediti “lošu klimu”, među ostalim mislio i na to kako više neće biti iznošenja prljavog rublja HAC-a u javnost.

Frenki Laušić, Foto: Tomislav Prusina

 

Kalmetina karijerna šifra: Pobjednik radi što hoće

Šifra za shvaćanje enigme o političkoj karijeri Božidara Kalmete vrlo je stara i podjednako funkcionalna: pobijedi na izborima, pa radi što god hoćeš. To je nulta točka u objašnjenju njegova uspona i bit će završni centimetar u zatvaranju kruga. Pojavio se na lokalnoj političkoj sceni 1993. godine, kada je kao potpuno anonimni 35-godišnjak otišao iz “Maraske” i postao zamjenik gradonačelnika Zadra, a potom ubrzo i gradonačelnik.

U sivilu HDZ-ovih komesara bio je osvježenje, donio je manekenski šarm među dotad smrknuta i ozbiljna lica provincijskih moćnika. Dok su se oni međusobno natjecali otkrivanjem kuma koji je “maloga izmislio”, nisu ni shvatili da je Kalmeta, kao novo zaštitno lice HDZ-a, brzo naučio tajnu svake političke moći: pobijedi na izborima i radi što hoćeš.

Kad im je to postalo jasno, za mnoge od njih bilo je kasno. Kalmeta je ušao u gubernatorski sustav HDZ-a, kraj 90-ih dočekao je kao daleko najmoćniji čovjek regije i put prema vrhu bio je otvoren.

Uspješno je preživljavao sve – od otvaranja noćnoga kluba, preko braka s bivšom suradnicom, pa do afere Miočić. Nakon afera u HAC-u, gotovo je nehotice premijerki odaslao nešto izokrenutu “poruku karijere”: radi što hoćeš, ali ne zaboravi izborne pobjede i deset mandata.

P. Opačić / EPEHA

Objavljeno 27.11.2009. u 21:55 na web adresi: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/81041/Default.aspx





Related Articles

Back to top button