112ZadarZadne-Izdvojeno

Slavica oslobođen odgovornosti za Kornatsku tragediju

presuda slavici-090913-18Dražen Slavica, bivši šibenski vatrogasni zapovjednik jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom oslobođen od optužbe za niz propusta koji su doveli do kornatske tragedije, a u kojoj je 30. kolovoza prije šest godina živote izgubilo 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog dok je jedini preživjeli Frane Lučić teško ozlijeđen.

Nakon gotovo tri godine suđenja tijekom kojega je održano preko 60 rasprava i ispitano 165 svjedoka i vještaka te ispisano 550 stranica sudskog zapisnika, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić jučer je u prepunoj, najvećoj dvorani zadarskog suda više od pola sata čitao obrazloženje presude »rušeći« točku po točku optužnice i oslobađajući Dražena Slavicu krivnje zbog nedostatka dokaza.

Dražen Slavica postupio je rutinski

A optuženom Slavici stavljalo se na teret da je na otok Kornat u gašenje požara poslao dvojicu maloljetnika i jednog ročnog vojnika, da ih je bez obuke za desantiranje poslao na otok, da je donio odluku o preusmjeravanju kanadera na drugo požarište iako je bio obaviješten o situaciji na Kornatu, da je htio zataškati tragediju te da je kasnio sa slanjem pomoći.

– Sasvim je izvjesno da je optuženik u inkriminirano vrijeme bio zapovjednik JVP Šibensko-kninske županije i kao takav po dojavi o nastanku požara, on je postupio rutinski – određujući broj gasitelja, sredstva kojim će se požar gasiti i način transporta gasitelja na Kornat. Dokaznim je postupkom utvrđeno kako optuženi Dražen Slavica nije poimenično odredio tko će od vatrogasaca ići na spomenutu intervenciju. Odluku o tome donijeli su isključivo zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz ljudstva kojeg su trenutačno imali na raspolaganju, a u što su bila uključena i dvojica maloljetnika i civilni ročnik – čitao je polako i smirenim glasom predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.

Potom je pojasnio kako se od Dražena Slavice kao zapovjednika nije moglo očekivati da osobno zna podatke iz osobnog kartona za svakog vatrogasca na području Šibensko-kninske županije koja broji više od 900 vatrogasaca. Sudac Babić je pojasnio kako je utvrđeno da konkretne prigode vatrogasci nisu desantirali na Kornat već su prevezeni i iskrcani, a kako je podvukao sudac, da se i radilo o desantiranju, ta činjenica nije bila ni od kakvog utjecaja na nastalu posljedicu.

Što se tiče preusmjeravanja kanadera koji je djelovao na Kornatu, na drugo požarište u zaleđu Vodica, to je nedvojbeno obavljeno po nalogu optuženika jer je to od njega zatražio zapovjednik požarišta u Vodicama stoga što je vatra opasno prijetila kućama.

Odluka o preusmjeravanju kanadera ne može mu se stavljati na teret

– Prilikom donošenja odluke o preusmjeravanju kanadera u ravnopravnoj situaciji dvaju velikih požara, u situaciji kada s Kornata nema dojave o ugrozi ljudskih života, a znamo da je prva takva informacija stigla u 15.26 sati – odluka o preusmjeravanju kanadera ne može se staviti na teret optuženiku gledajući ga u vremenskom slijedu događaja jer je prva konkretna naznaka opasnosti za živote gasitelja uslijedila u 15.26 sati i glasila je: »Dolje su naši dečki na Kornatima ostali opkoljeni u vatri« – obrazlagao je sudac Babić.

I konačno kao treći propust optuženom Draženu Slavici stavljala se na teret zakašnjela reakcija u spašavanju vatrogasaca kao i zataškavanje podataka o težini posljedica koje je dobio s otoka. Kako je pročitao predsjednik Sudskog vijeća iz obrazloženja presude, prvu alarmantnu informaciju Dražen Slavica je dobio u 15.26 sati i to da su vatrogasci opkoljeni u vatri te da su u životnoj opasnosti.

– Kako je postupio optuženik po toj vrlo konkretnoj dojavi? Odgovor se iščitava iz zapovijedi koju je izdao pukovnik Miroslav Kovač, zapovjednik protupožarnih namjenskih oružanih snaga iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a koji je u 15.32 sati putem faksa naredio da se odmah jedan helikopter iz zračne baze Divulje uputi na »požarište otoka Kornata sa zadaćom spašavanja gasitelja«. Dakle, od informacije o pravim razmjerima tragedije do sastavljanja pismene zapovijedi koja je upućena u helikoptersku bazu zračnih snaga u Divuljama prošlo je sedam minuta – zaključak je Sudskog vijeća.

Optuženik je djelovao adekvatno i promptno

Kada je u pitanju tijek akcije spašavanja stradalih vatrogasaca, ispitani su svi svjedoci koji su u tom pravcu mogli pružiti neku informaciju. A, je li bilo propusta, je li se nešto moglo drugačije poduzeti u konkretnim situacijama, Sudsko vijeće je smatralo kako to treba biti predmet posebne analize svih sustava koji su uključeni kako u sprječavanje nastanka tragedije tako i u pravcu umanjenja posljedica ako do njih dođe.

– U svakom slučaju Vijeće drži da je optuženik djelovao adekvatno, promptno i u skladu s informacijama koje je dobio. Koliko je cijelu javnost iznenadila težina posljedica ovog katastrofalnog događaja, temperature kojima su vatrogasci bili izloženi, unatoč vrlo skromnom raslinju i mogućoj gorivoj masi kao energentu za razvijanje temperatura, moguće je da to opravdava eventualnu nespremnost sustava za spašavanje – rekao je među ostalim na kraju obrazloženja oslobađajuće presude Draženu Slavici, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.





Related Articles

Back to top button