KulturaZadarZadne-Izdvojeno

Sin Tomislava Ivčića, Ivan: “Obitelj Ivčić podržava Inicijativu. Tomislav bi bio ponosan”

Ivan Ivčić
Ivan Ivčić

Građanska inicijativa “Svi za Kalelargu”, koja je u nepunih sedam dana prikupila preko 10 tisuća potpisa svih onih koji su za to da se Široka ulica preimenuje u Kalelarga, ne miruje! Kao što je i najavio pokretač cijele priče Hrvoje Bajlo na službenoj Facebook stranici Inicijative, okupio je zadarske glazbenike i prijatelje Tomislava Ivčića koji su u čast prerano preminulog najboljeg zadarskog glazbenika svih vremena, snimili obradu njegove legendarne Kalelarge.

A kako su čuda tehnologije danas dostupna svima, pa i onima u glazbenoj industriji, tako se zahvaljujući ekipi koja je radila na samoj instrumentalnoj traci, u samoj pjesmi pojavljuju i vokali Tomislava Ivčića. Upravo radi te činjenice, Bajlo je kontaktirao obitelj Ivčić, točnije njegovog sina Ivana, koji je u razgovoru za službenu stranicu Inicijative kazao kako odobrava korištenje pjesme i vokala pokojnog mu oca Tomislava. Dodao je i kako cijela obitelj Ivčić podržava Inicijativu za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu. Za kraj je kazao kako bi Tomislav bio ponosan na cijelu pozitivnu priču koja se stvorila oko inicijative.

Kratki intervju Hrvoja Bajla i Ivana Ivčića možete pročitati ispod ovih redaka. (Prije odgovaranja na pitanja, Ivan je primio finalnu verziju obrade Kalelarge zadarskih glazbenika te je istu pustio svojoj majci i sestrama)

“Tomislav bi bio ponosan. Kalelarga je simbol Zadra u Hrvatskoj i inozemstvu”

Možemo li reći da obitelj Ivčić podržava apolitičnu Inicijativu za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga? Naime, jedna od vodilja svih nas u cijelom ovom projektu bila je i pjesma vašeg oca, “Kalelarga”. Tomislav je pjevao o Kalelargi, a ne o Širokoj ulici.

– Naravno da podržavamo inicijativu, posebno ako je ona želja većine Zadrana. Ime Kalelarga je simbol Zadra u cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Nikad nismo čuli da netko ide napraviti đir po Širokoj ulici nego uvijek i jedino Kalelargi.

Bepo Matešić je izjavio da bi Tomislav bio itekako ponosan na našu inicijativu i da bi vjerojatno prvi potpisao peticiju da se Široka ulica preimenuje u Kalelarga.

– I ja vjerujem da bi bio ponosan i da bi podržao svoje Zadrane. Kalelarga je za njega bila dom kojem se uvijek vraćao, mjesto uspomena, ulica na kojoj je pio kavu, šetao se sa svojom obitelji, susretao s dragim prijateljima. Kalelarga je za njega bila upravo ono što i njegova pjesma kaže – mjesto na kojem je proveo najljepše dane svoje mladosti.

Kako ste se svi zajedno osjećali kad ste čuli obradu Kalelarge koju pjevaju Tomislavovi prijatelji iz djetinjstva i kolege.. još na kraju se i glas Tomislava pojavljuje u pjesmi?

– Osjećali smo ponos, kao i svaki put kada čujemo bilo koju interpretaciju Tomislavove pjesme. Neki od njih poznavali su ga i prije nego su ovi stihovi i glazba nastali. Pjesma je Tomislava i njih spajala na brojnim zajedničkim nastupima, a spaja ih i danas, kao i sve druge ljude koji uživaju u njegovoj glazbi i vole njegovu Kalelargu.

Vjerujete li da će vijećnici Grada Zadar na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća glasati za to da se Široka ulica preimenuje u Kalelarga?

– Vjerujem da hoće, no i da ne bude tako, nikakav natpis na pročelju ne može poljuljati našu i ljubav Zadrana prema Kalelargi – za kraj će Ivčić.

Inače, za napomenuti je i podatak kako se nova obrada Kalelarge zadarskih glazbenika snimala u studiju Marka Barančića na Plovaniji. Novu instrumentalnu verziju napravili članovi Rockatansky benda, spomenuti Marko Barančić, dok se za aranžman pobrinuo Franjo Judnič. Sama obrada Kalelarge uskoro bi se trebala pojaviti na internetu u obliku video spota, na YouTube-u.

10417751_657878954303570_2763709620075742561_nZadarski glazbenici koji su u studiju na Plovaniji snimili vokalne dionice Kalelarge:

  1. Tomislav Bralić
  2. Mladen Grdović
  3. Davor Pekota
  4. Bepo Matešić
  5. Marina Tomašević
  6. Dario Terzin
  7. Marina Tomašević
  8. Zoran Jelenković
  9. Tomislav Ivčić (posthumno izolirani vokal iz originalne izvedbe)

Što se samog glasanja na sjednici Gradskog vijeća tiče, prema najavama gradonačelnika Božidara Kalmete iz svibnja, točka o preimenovanju Široke ulice u Kalelarge trebala bi se naći na dnevnom redu upravo na sjednici GV-a koja bi se trebala održati do kraja mjeseca.

1
Zoran Jelenković, Marko Barančić i Hrvoje Bajlo (Foto: Rec Produkcija)
2
Tomislav Bralić, Hrvoje Bajlo, Franjo Judnič i Marko Barančić (Foto: Rec Produkcija)





Related Articles

Back to top button