ZadarZadne-Izdvojeno

Sapunar: Kalmeta i Livaković bili su tajni vlasnici Gortana

Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)
Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)

‘Kalmeta i Livaković bili su stvarni vlasnici tvrtke Gortan koja je gradila Kalmetinu. To mi je direktor Galić dao do znanja’.

Direktor Galić mi je jednom spomenuo da su Kalmeta i Livaković osobe koje u stvarnosti imaju utjecaj na vođenje poslova tvrtke Gortan iz Zadra, a i iz toga sam ja shvatio da mi je Galić dao do znanja da su stvarni nositelji poslovnih udjela u Gortanu, bilo formalno, bilo u tajnosti – Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković.

Ove tvrdnje kojima je natuknuo da bi tajni vlasnici poznate zadarske građevinske tvrtke 2006. zapravo bili tadašnji ministar pomorstva, veza i infrastrukture te državni tajnik iznio je, među ostalim, u svojemu iskazu bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar.

Galić sve objasnio

Jesu li one istinite ne može se ni na koji način vidjeti iz registra. Vlasnici tvrtke formalno su bili bivši zadarski dožupan iz HSLS-a Stanko Zrilić te Zdravko Galić. No ukoliko bi tako nešto bilo istina, radilo bi se, naravno, o sukobu interesa jer je tvrtka Gortan bila angažirana na Kalmetini kao podizvođač radova za Viadukt.

No, osim impresije proizašle iz razgovora sa Zdravkom Galićem, Sapunar je istražiteljima ispričao kako je zapravo niz godina po Kalmetinu nalogu morao raditi za Gortan, a za nagradu je od Gortana dobio i stan u Zadru, u istoj ulici gdje ga je od Gortana dobio i drugi HAC-ov direktor Stjepko Boban. – Tijekom 2005. ili početkom 2006. Kalmeta mi je naložio da pomognem oko financiranja tvrtke Gortan iz Zadra. Livaković me za to uputio na direktora tvrtke Galića, a Gortanu je trebala nova kreditna linija i zatvaranje starih kredita. Galić mi je predao kompletnu dokumentaciju Gortana koju sam proučio i započeo pregovore s OTP bankom za dobivanje kredita. Na prvi sastanak sam u svoj ured u HAC pozvao tadašnjeg predsjednika Uprave OTP banke Damira Odaka, a Odak je prvo mislio da sam ih pozvao u ime HAC-a. Međutim, rekao sam mu da zapravo radim za Gortan. Kada me pitao imam li legitimitet da radim i za Gortan, ja sam nazvao Galića i dao ga Odaku na telefon, pa mu je Galić sve objasnio, ispričao je Sapunar koji je tako za Gortan, paralelno s HAC-om, radio nekoliko godina.

Za naplatu usluga je, tvrdi, s Gortanom dogovoreno da od njih otkupi stan po umanjenoj vrijednosti na području Zadra, što je i napravljeno. Sapunar je pojasnio da je stan dobio po cijeni za rohbau izvedbu iako je bio u potpunosti uređen.

Muljaža sa stanom

– Od mene je Livaković tražio da se stan ne kupi na moje ime, na što sam se usprotivio jer je legalno zarađen. Stan je na kraju upisan na ime mojega rođaka Nikše Trebotića, a tražili su da se novac za njegovu kupnju uplaćuje iz mjesta iz kojega je rođak, dakle iz Splita, kao i da se ne uplaćuju iznosi veći od 100.000 kuna odjednom”, završio je Sapunar. Bivši HAC-ovac istražiteljima je ispričao da je za svojega resornoga ministra osim posla za Gortan morao u fušu raditi još jedan posao.

– Molio me da s njegovim sinom učim engleski jer sam ja studirao u Americi. Ja sam tako čitav jedan semestar svaki vikend ostajao u prostorijama HAC-a i učio lekciju po lekciju s Kalmetinim sinom.





Related Articles

Back to top button