ZadarZadne-Izdvojeno

Rudolf Dvorski: “Idemo s HDZ-om ako ispune naše uvjete. Ako neće, eno im SDP!”

Rudolf Dvorski cijelom HDZ-u je uputio žuti karton. - Zna se što sijedi nakon žutog kartona - kazao je.
Rudolf Dvorski cijelom HDZ-u je uputio žuti karton. – Zna se što sijedi nakon žutog kartona – kazao je.

HDZ-ova koalicija je apsolutni pobjednik, SDP-ova koalicija je gubitnik, a dobitnici su HSPAS i Akcija mladih – tako bi kvartovski izbori u Zadru izgledali strpani u jednu rečenicu.

HDZ ima samostalnu vlast u 22 mjesna odbora, dva više nego prošli put, dok je SDP s četiri spao na svega jedan gradski kvart. Zastupljenost HSPAS je s četiri skočila na 14 mjesnih odbora, Akcija mladih je uz Brodaricu sada zastupljena u još četiri kvarta. Razlog za makar utješno zadovoljstvo ima i HSS koji je dosada participirao u dva, a sada u četiri mjesna odbora.

Što se izlaznosti tiče, najveći odaziv birača bio je na Dračevcu (68,11 posto) i Maloj Ravi (54,78 posto), a najmanji na Višnjiku (8,81) i Voštarnici (9,45), ali se ipak mogućnost postizbornog koaliranja trenutno pojavljuje kao najintrigantnije pitanje malih izbora. Pogotovo ako se zna da su HSPAS i HDZ u učestalim “lokalnim sukobima”, međusobnim sumnjama i “žutim kartonima”, a SDP i Akcija mladih već iza sebe imaju jedan propali pokušaj zajedničkkog nastupa na prošlim lokalnim izborima. Jesu li kvartovska koaliranja među njima moguća?

– U 22 mjesna odbora ćemo samostalno formirati vlast, a u četiri imamo relativnu većinu i dobar koalicijski potencijal, što bi bilo ukupno čak 26 mjesnih odbora. U još šest mjesnih odbora imamo svoje predstavnike, ali nam je koalicijski potencijal sumnjiv. HSPAS je na ove izbore išao samostalno, ali naša koalicija na gradskoj i županijskoj razini ostaje čvrsta, a vjerojatna je i na razini mjesnih odbora, kaže Zvonimir Vrančić, predsjednik GO HDZ-a.

Iako su samostalno vlast osvojili samo u Zapuntelu, gdje su jedini uspjeli sastaviti listu, i u HSPAS-u su zadovoljni rezultatima izbora jer u njima vide povijesni uspjeh neke od pravaških opcija u Zadru.

– Izrazito smo zadovoljni: u jednom mjesnom odboru imamo apsolutnu pobjedu, a ukupno smo osvojili 18 vijećničkih mjesta, što je najbolji pravaški rezultat u povijesti zadarske politike. U odnosu na oko 10.000 birača koliko ih je izašlo na izbore, osvojili smo tisuću glasova, što dokazuje da u Zadru imamo svojih deset posto, kaže Rudolf Dvorski, predsjednik zadarskih pravaša, a na pitanje o koaliranju s HDZ-om na kvartovskoj razini odgovara:

– Koaliranje je moguće ako budu ispunjeni svi naši uvjeti. Ako ne, pa neka idu s SDP-om!

S druge strane, koaliranje SDP-ove koalicije s Akcijom mladih tek će biti predmetom razgovora, ali se sada čini da su obje strane tome sklone jer nitko ne želi dovesti do blokade “kvartovske vlasti”.

– Nakon konzultacija s našim članovima na terenu, odluku o tome hoćemo li, gdje i s kim koalirati donijet će Gradski odbor SDP-a. Prostora za koaliranje ima, a SDP sigurno neće otvarati put za nekakve pat pozicije u kojima neko vijeće mjesnog odbora uopće ne bi bilo formirano, kaže Sabina Glasovac, predsjednica GO SDP-a.

Vrlo slični tonovi dolaze i iz Akcije mladih:

– Najgora bi situacija bila blokada formiranja vijeća, to svakako treba izbjeći. Zato ćemo podržati naše ljude i njihovu samostalnu procjenu s kim žele ići u koaliciju, oni najbolje znaju tko je kakav. Uostalom, dobrih ljudi ima u svim strankama. Prije svega, moramo završiti razgovore koji još traju, kako unutar Akcije mladih, tako i s potencijalnim partnerima, izjavio je gradski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.





Related Articles

Back to top button