ZadarZadne-Izdvojeno

Rubeša: Organizatori košarkaškog turnira povlađuju ekonomskim okupatorima našeg grada!

Ante Rubeša
Ante Rubeša

Naizgled, Zadar Dogus Basketball Tournament odličan je pokušaj brendiranja Zadra u svijetu kao grada košarke. Ovom laskovom titulom ponosimo se već dugi niz desetljeća. Jedan od trenutačno najvećih marketinških stručnjaka za sport Bruno Blumenschein nedavno je konstatirao kako je „Wimbledon sinonim za tenis, Monaco za formulu, a Zadar za strastvene košarkaške fanove“. Pokazali smo to i sami, proslavom 50. godišnjice Tornada na kojoj su srca tisuća ljudi kao jedno kucala za toliko obožavani sport.

No, kada se košarkaški događaj organizira bez osluškivanja pulsa fanova same košarke, slobodno možemo zaključiti da nešto polazi po krivu…

Da bismo bili svoji, jedinstveni i prepoznatljivi, drže Zadrani, Europi bismo se trebali predstaviti upravo tako, kao „mi“, u našem gradu, u našoj dvorani, s našim navijačima i našim pjevačima.

No, organizatorima to nije niti palo na pamet, požalili su nam se nedavno Bepo Matešić i Zoran Jelenković. Odlučili su u Višnjik dovesti grčkog pjevača Antonis Remosa i Severinu. Možda su samo slušali želje Turaka kojima je ovaj melos draži od dalmatinskog. A da se Severina i Turci javno vole, nije tajna. Na zadnjem božićnom domjenku koji su predstavnici Dogusa  imali u Falkensteineru na Boriku, daleko od očiju javnosti, zabavljala ih je upravo ova balkanska pop zvijezda.

2369-nVIJEĆNIK AM: Zbog profita nam prijeti nestanak prepoznatljivosti 

Vijećnik akcije mladih Ante Rubeša smatra kako organizatori, baš kao i vladajuće strukture, povlađuju turskim milijarderima koji u davno osiromašenom i gospodarski neperspektivnom Zadru vide pogodno tlo za ekonomsku okupaciju.

-Organizacija ovog turnira kao i svi događaji u organizaciji s-eventa podsjećaju me na onu pjesmu “tata kupi mi auto, biciklu i romobil”, samo bi umjesto romobila mogli slobodno staviti  Zadar. Mislim da je svrha ovog turnira privoliti zadarsku javnost na ulazak investitora koje sam već mnogo puta ciljano nazivao okupatorima. Slična situacija je bila u Splitu kad je stanoviti investitor Glazer želio kupiti Hajduk, a zapravo je njegov pravi interes bila okupacija kompletne istočne obale Grada Splita kako bi izgradio veliki hotelski kompleks na koji više nikad ne bi stupila noga prosječnog opljačkanog Hrvata. Srećom pripadnici navijačke skupine Torcida su osujetili namjere tog investitora i velikim prosvjedom su spriječili okupaciju velikog dijela svog grada. Slično se događa s našim Zadrom. Prijeti nam nestanak nekih povijesnih simbola grada; Barkice, Maraska Parka, Zadarskog mosta, Kolovara, Doma Županije… Stoga mislim da bi svi trebali sagledati širu sliku potencijalnih investitora koje zanima samo profit, nemareći pritom na našu kulturnu baštinu koju su kroz povijest više puta neuspješno pokušali izbrisati i na naš narod koji vide kao roblje ili jeftinu radnu snagu. Izbor izvođača koji će nastupiti na „koncertu privole“, a izostanak i omalovažavanje naših zadarskih je samo pokazatelj koliko organizatori njeguju naš dalmatinski melos i koliko im je draži onaj koji koketira s ritmovima onih koji su nas devedesetih htjeli izbrisati sa karte svijeta. Nakon svega možemo se samo zapitati “Za koga su se naši branitelji borili?!” – mišljenja je Rubeša.





Related Articles

Back to top button