112ZadarZadne-Izdvojeno

Roberto Lerga je imao oteklinu mozga i krvne podljeve na tijelu ali je umro – prirodnom smrću!

Foto: 057
Foto: 057

Rezultati obdukcije na tijelu Roberta Lerge koji je kao pritvorenik istražnog zatvora preminuo u zadarskoj Općoj bolnici 17. travnja u 13.25 sati pokazali su da je 47-godišnjak umro od obostrane gnojne upale pluća. Iako je vanjskim pregledom i obdukcijom koju je na Odjelu patologije provela dr. Iva Škifić, kod Lerge pronađen edem, odnosno oteklina mozga, te krvni podljevi u području desnog kuka i lijeve polovice stražnjice, utvrđeno je da je Lerga umro prirodnom smrću od gnojne upale pluća. Prema nalazima iz medicinske dokumentacije na tijelu nisu pronađeni znakovi svježe koštane traume, odnosno svježih ozljeda.

– Mi smo naložili obdukciju kojom je utvrđeno da je Lerga umro prirodnom smrću. Toksikološki nalazi se još čekaju, dok su sve ostale okolnosti oko Lerginog uhićenja i privođenja još u obradi u Općinskom državnom odvjetništvu – kazali su nam u petak u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Obdukcijom i vanjskim pregledom Lergi je utvrđena i ciroza jetre, žučni kamenci, opći krvni zastoj jakog stupnja, naročito slezene, stres i vrijedovi želuca, vezivne priraslice lijeve poplućnice, cista na desnom bubregu, te stanje nakon prijeloma osmog rebra desno, što kako je utvrđeno nije bio uzrok smrti.

Zadranin Lerga je umro nakon što mu je jutarnjim satima pozlilo u zatvoru gdje je pritvoren na mjesec dana zbog verbalnih prijetnja upućenih gradonačelniku Božidaru Kalmeti. Dugogodišnji ovisnik i bivši branitelj s PTSP-om, uhićen je prethodno dok je u Ulici bana Josipa Jelačića na zadarskoj Voštarnici vozio bicikl pokraj sjedišta zadarske policije i u alkoholoziranom stanju galamio i vikao protiv gradonačelnika Kalmete. Kako su njegove prijetnje odgovarale kvalifikacijama kaznenog djela prijetnje prema službenoj osobi, odnosno državnom dužnosniku, iz policije su reagirali po službenoj dužnosti i uhitili Lergu. Nakon uhićenja u policiji mu je izmjereno 1,4 alkohola u krvi.

Obdukciju i istragu okolnosti njegove smrti zatražila je njegova obitelj posumnjavši da nije preminuo prirodnom smrću. Naime, prema priči njegova brata, Roberto je, navodno, tu večer policiji došao prijaviti da su ga u parku Vruljica pretukla trojica muškaraca no oni su ga, kako je rekao, uhitili jer im je rekao da su napadači bili Kalmetini igrači. Roberto je bio vidljivo pretučen, na polovici stražnjice imao je hematom “debel” 20 centimetara, kao i podljeve po trbuhu i cijelom tijelu.

– Nalaze smo dobili, no zasad o tome ne možemo ništa više govoriti jer je istraga u tijeku – kazao je brat pokojnog Petar Lerga.

U policiji su kazali kako je Lerga priveden je po službenoj dužnosti bez primjene sredstava prisile. Nakon što je priveden, požalio se da ga boli glava i policija je pozvala Hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je pregledala i nije ništa sumnjivo pronašla, ali kako je on i dalje žalio na bol u glavi, upućen je u zadarsku bolnicu gdje je primljen i pregledan na Odjelu psihijatrije.

Ujutro je pušten iz bolnice uz liječničku dokumentaciju da je zdravstveno sposoban boraviti u pritvoru. U policiji je, kazali su, prespavao cijeli dan i to u prostoriji pod video nadzorom.

Zadarski.hr





Related Articles

Back to top button