ZadarZadne-Izdvojeno

Revitalizacija „Zapadnog polja“ na otoku Viru

imageDjelatnici Vir održavanja već više od mjesec dana ubrzanim tempom vrše radove na zapadnom dijelu otoka, tzv. „Zapadnom polju“, gdje krče i probijaju zarasle lokalne puteve i staze. S obzirom da Općina Vir već dugi niz godina dijeli sadnice maslina i raznih voćaka na inicijativu građana, a sve u svrhu unapređenja poljoprivredne gospodarske grane otoka, firma Vir održavanje d.o.o. probija i krči desetljećima zakrčene puteve i staze na navedenom dijelu otoka.

Vir održavanje obavlja navedene radove da bi omogućila vlasnicima poljoprivrednih čestica na „Zapadnom polju“ da svojim vozilima, traktorima i motokultivatorima mogu pristupiti svojim česticama te im na taj način omogućiti lakšu sadnju sadnica i održavanje poljoprivrednog zemljišta.

Uz poljoprivrednu svrhu, uređivanje pristupnih puteva ima i svoju sigurnosnu dimenziju u smislu lakšeg pristupa tom području u slučaju požara. Ujedno, na ovaj način nastoji se približiti taj dio otoka turistima, prvenstveno za ugodnu šetnju prirodom i biciklizam. Taj dio otoka, tzv. „Zapadno polje“ u prošlosti je bio prekriven crnogoričnom šumom, voćnjacima, vinogradima i ostalim poljoprivrednim kulturama a ovom se inicijativom i radovima nastoji revitalizirati taj dio i vratiti mu prijašnji idiličan izgled.

Uz navedene radove, Vir održavanje je završilo sa uređenjem i krčenjem zaraslih odvodnih kanala kuda se slivne vode spuštaju tijekom kišnih dana.

image

image

image

image





Related Articles

Back to top button