ZadarZadne-Izdvojeno

“Reno Sinovčić dio je HDZ-ove koalicije. Tamo s Kalmetom pripada po zajedničkom habitusu”

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač
Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač kasno sinoć medijima je poslao priopćenje u kojemu, kako tvrdi kako vladajuća koalicija nema 16 nego, po novome, 18 vijećnika. Dodao je i kako je Nezavisna lista Rena Sinovčića do sad podržala sve HDZ-ove prijedloge, pa i proračun.

Svjedoci smo da su se u novom sazivu Gradskog Vijeća ponovili slučajevi Renate Peroš i Dražena Grgurevića. Vladajuća većina umjesto 16 ima 18 vijećnika. Naime vijećnici NL Rena Sinovčića svrstali su se u HDZ-ov koaliciski blok. Oni svojim glasom u vijeću od prve do posljednje sjednice po svim točkama dnevnog reda uredno podržavaju HDZ.

Sasvim je jasno da Reno Sinovčić to ne radi na lijepe oči, iz ljubavi već zbog interesa. U prilog tome govore i činjenice.

Na drugoj sjednici Gradskog Vijeća održanoj 6. rujna 2013. godine vladajuća većina prihvatila je odluku o sudjelovanju Grada Zadra u postupku preoblikovanja Nogometnog kluba Zadar čime je ujedno prihvaćeno podizanje temeljnog kapitala NK Zadra na 64 miliona kuna sa 30 miliona kuna koliko je iznosio u prvotno započetom procesu preoblikovanja kluba. Sve samo kako bi se omogučilo Renu Sinovčiću da postane večinski vlasnik NK Zadra jer je Vlada porezni dug NK Zadra od 20 miliona kuna ( koji je nastao pod palicom vanjskog stručnog suradnika) prenijela na Grad Zadar u obliku dionica. Dakle, da je temeljni kapital kluba ostao 30 miliona kuna većinski vlasnik bi postao Grad Zadar. Treba napomenuti da je ovo podizanje temeljnog kapitala izvršeno bez ikakve realne osnove. Temeljni kapital može rasti jedino povečanjem vrijednosti imovine a nikako na osnovu uvećanog duga kao što je ovdje slučaj, osim toga sasvim je jasno da realna vrijednost NK Zadra nije ni približno 30 miliona kuna a kamoli 64 miliona kuna.

Grad Zadar je također pod supspektnim okolnostima 23. prosinca i 27. prosinca 2013 godine izvršio uplatu NK Zadru u trenutku problema sa financijama i blokadom računa. Takve uplate su posve neuobičajene krajem proračunske godine što dobro znaju svi korisnici sredstava iz gradskog proračuna, posebno kad se uzme u obzir da velikoj većini sportskih udruga grad u 2013 godini nije isplatio predviđena sredstva. Znači dok za one koji uredno posluju i ne stvaraju dugove nema novca za Rena ima.

Iz ovih činjenica neosporno proizlazi da su Božidar Kalmeta i Reno Sinovčić sklopili dogovor. U tome nema ništa čudno i neočekivano jer oni po habitusu odgovaraju jedan drugom, a obojica kao takvi odgovaraju organizaciji kao što je HDZ. Posve nerealno je bilo očekivati da će se glava hobotnice odreći jednog od svojih najvećih i najdebljih krakova.

Kako je u političkom životu uobičajeno da se koaliciski dogovori javno obznanjuju pozivam Božidara Kalmetu i Rena Sinovčića da javnosti predoče detalje svog sporazuma te da prestanu trgovati ispod žita.





Related Articles

Back to top button