ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Regija u zabludi: Ispravak pogrešnih interpretacija novih košarkaških pravila

14_1263940948Potpuno pogrešna interpretacija novih košarkaških pravila ABA lige zahvatila je svijet interneta širom regije.

Među onima koji su vijest prenijeli našli smo se i sami pa smo smatrali dužnim neke nelogičnosti koje su se nametali preispitati i po potrebi korigirati. Uz isprike čitateljima donosimo provjerene informacije.

Nije točno da će napadačka ekipa nakon skoka u novom posjedu lopte imati skraćeni napad od 14 sekundi. Propozicije se nisu mijenjale, barem ne za ovu sezonu.

Neistinita je i priča o pravilu prema kojem će u polukrugu ispod koša obrambeni igrač morati paziti isključivo da ne napravi namjeran (flagrant) prekršaj te da se ‘obični’ više se neće suditi. Istina je da će obrambeni igrač s obje noge morati biti izvan polukruga u trenutku kada dočekuje napadača u prodoru, odnosno da će takva situacija biti sankcionirana kako prekršaj napadača.

Najvažnije su promjene da ekipa koja osvoji loptu nakon početnog podbacivanja ima posjed i u posljednjoj četvrtini, dok drugu i treću otvara s posjedom protivnička ekipa.

Ukida se strelica posjeda kod mrtve lopte te se ponovno uvodi podbacivanje.

Interval između četvrtina neće trajati dvije minute već minutu i pol.

Od sada će postojati mali i veliki time-out. Duži traje 60 sekundi, drug upola manje. Svaka momčad u prve dvije četvrtine ima prva na po jedna veliki i mali time-out. U trećoj i četvrtoj dobivaju još jedan dodatni time-out od 60 sekundi. Važno je naglasiti kako u posljednje dvije minute susreta svaki trener ima pravo iskoristiti po jedna veliki i mali time out, ne više od toga.

Postoje promjene kod tehničke pogreške. Nova sankcija je slobodno bacanje i posjed lopte. Druga tehnička je isključujuća.

Tehničku sudac sada može dodijeliti u slučaju floppinga bez kontakta. Drugim riječima igrač koji od suca pokušava iznuditi nepostojeću osobnu biti će kažnjen tehničkom pogreškom. Do sada je sudac prvo morao za takvo što davati opomenu.

Novost je i pojam tzv ‘taktičkog faula’ koji se neće sankcionirati kao nesportska pogreška. Riječ je o situacijama u tranziciji lopte kad obrambeni igrači ‘pecne’ po ruci napadača kako bi spriječio kontranapad ili ga poslao na liniju slobodnih bacanja u pokušaju da što prije vrati posjed lopte na svoju stranu.

Sve ostale situacije kao što su grubi prekršaji, prekršaji s leđa i sa strane zadnjeg igrača sankcionirat će se kao nesportske pogreške.

U propozicijama natjecanja ABA lige za sezonu 2013/2014 jasno stoji kako su dva mjesta za nastup u Euroligi rezervirana za finaliste doigravanja.





Related Articles

Back to top button