ZadarZadne-Izdvojeno

Pupić Bakrač: “Kalmeta i HDZ su uložili 600 tisuća kuna gradskog novca u izbore”

marko2Beskompromisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Zadar, Marko Pupić Bakrač, u opširnom intervjuu za ZDNews.hr kazao je što misli o Božidaru Kalmeti, Zdravku Livakoviću i Zdenku Zriliću. Progovorio je Pupić Bakrač i o privatizacijskoj pljački u Zadru o kojoj šute mnogi, kao i kriminalu u KK Zadar.

Što se aktualnih tema tiče, osvrnuo se na izgradnju špine na Belafuži, projekt u koju je uloženo vrtoglavih 600 tisuća kuna, dok u isto vrijeme socijalna skrb Grada Zadra ne isplaćuje socijalu najsiromašnijima mjesecima.

Kazao je kako je koalicija s HDZ-om nemoguća, dok o potencijalnoj koaliciji sa SDP-om nije bio toliko odrješit, odnosno istu nije isključio.

Što mislite o radovima na Belafuži tj izgradnji špine?

– Sam naziv spomenika Spomen obilježje-špina kao i novac koji će u to biti utrošen govori o kojoj razini ljudske gluposti se tu radi. Koliko znam spomenici se rade zaslužnim osobama, nekom značajnom događanju a ne špini. Da bi našli sličan presedan u povijesti ljudskog roda moramo se vraćati daleko u prošlost još u biblijska vremena kada je Aron napravio spomenik teletu od suhog zlata. Evo mi sad na Belafuži imamo spomenik zlatnoj špini od 600 000 kuna. Isključivi razlog izgradnje spomenika špini su izbori za mjesne odbore, uostalom radovi su započeti 3 dana prije izbora. Može se reći da je HDZ u predizbornu kampanju uložio 600 000 kuna gradskog novca.

Što je sa vašim izbacivanjem sa Gradskog vijeća, naime poznato je da ste bili privedeni pa pušteni za vrijeme sjednice koja se održavala u maloj vijećnici?

– Prije nekoliko dana sam obavio razgovore u Državnom odvjetništvu i policiji. O detaljima neću. Samo ću reći da je sada službena verzija da privođenja nije bilo već da smo Ante i ja pozvani na obavijesni razgovor. Time je potvrđeno ono što cijelo vrijeme govorim da nije postojala pravna osnova za upotrebu fizičke sile kao ni naše privođenje. Sada očekujem da se postupak dovrši i kazne odgovorni tj. nalogodavci.  U kontaktu sam i sa predstavnikom EU za ljudska prava te mi je ponuđeno da cijeli slučaj iznesem pred tijela EU. Nadam se da će se ipak sve brzo i efikasno riješiti bez intervencija europskih institucija. Odredbe Zakona o privatnoj zaštiti kao i Kaznenog zakona vrlo su jasne nema dileme tko je tu djelovao protuzakonito.

Mislite li i dalje na ovakav i sličan način prekidati sjednice Gradskog vijeća ako ustanovite da se krši zakon ili je ovo bio samo iznimni slučaj?

– Nakon svih događanja to pitanje je izlišno. Nećemo kalkulirati ako ustreba bacat ćemo se na glavu kao i do sada.

Javna osoba postali ste pišući kolumne za portal ZDNews.hr, je li vam u konačnici žao što ste ušli u svijet politike?

– Politika definitivno nije moj svijet. Ona je samo sredstvo borbe protiv postojećeg stanja u Zadru. Pa i sami vidite da u mom djelovanju i nastupu nema nikakvog politiziranja. Idem direktno i otvoreno. Cilj tog djelovanja nije pozicioniranje na političkoj sceni već jedino i isključivo promjene. Demokratizacija ,depolitizacija društva i normalno funkcioniranje sustava. Kada se to ostvari moja misija u politici završava, zauvijek.

I dalje stojite pri trvdnjama da su Zdenko Zrilić, Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković kriminalci?

– Možda u Njemačkoj može biti kriterij nečije krivnje dali je osuđen ili ne. Na žalost zbog vrlo lošeg funkcioniranja institucija sistema kod nas to nije slučaj. Mislim da više nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da je u cestogradnji izvršena pljačka enormnih razmjera. U zatvoru i pod istragom završilo je desetak direktora, nekoliko poduzetnika,dva  državna tajnika. Svojevremeno čak i Kalmetin vozač. Sasvim je jasno da su svi dosad optuženi nisu djelovali samostalno već su bili dio dobro organizirane skupine. Logičan je zaključak da je netko rukovodio svim tim operacijama. Što se tiče privatizacijske pljačke u gradu Zadru o njoj već znaju i vrapci na grani. A znamo i da nitko od onih koji su se na tome obogatili nije odgovarao.

Kako danas komentirate bombe u svom vrtu i što je s tom istragom? Bojite li se?

– Pa takve stvari u Zadru su postale klasika. Lete u zrak automobili, kiosci… Kriminalci su predugo bili zaštićeni od pojedinaca unutar institucija sistema. Mislim da je tome sada došao kraj.

Je li istina da je uoči lokalnih izbora Božidar Kalmeta molio za sastanak s vama, kao i da je bio u zračnoj luci kod vaše supruge koju je zamolio da se s njim sastanete, pa ste to odbili?

– Ne bi bilo korektno da javno iznosim ponude za razgovore sa bilo čije strane. Mogu samo reći da do nikakvih razgovora između mene i njega nije došlo niti će doći. Nemamo o čemu razgovarati. Mi smo dva različita svijeta.

Je li u budućnosti moguća koalicija sa SDP-om, ako već nije s HDZ-om?

– Izbori su daleko. O eventualnim koalicijama ne odlučujem samo ja. Mislim da ipak mogu reći naš zajednički stav a odnosi se na koaliranje sa bilo kojom političkom opcijom. U eventualnim koalicijama mi ništa ne tražimo ali oni koji koaliraju sa nama neće ništa dobiti. Nema raspodjele plijena ni prije ni nakon izbora kao što je sada slučaj. Jedina politička mjesta su Gradonačelnik i njegovi zamjenici te Župan i dožupani. Za ostala mjesta treba osigurati poštene natječaje sa jednakim šansama za svakog. Kao što sam već naveo zalažemo se za depolitizaciju, izbacivanje politike iz svih pora društva. Nenormalna je i neodrživa situacija da u Gradu Zadru i Županiji valjda 90% uposlenih ima stranačku iskaznicu HDZ-a. Isto je sa gradskim i županskim tvrtkama. To je svojevrsna okupacija, ugrožavanje egzistencije svih ostalih iz dva razloga. Ukoliko se ne učlane u stranku za njih nema posla a na djelu je i negativna selekcija kadra jer posao ne dobivaju najkompetentniji nego najpodobniji. To je i ovu državu i ovaj grad dovelo u očajnu situaciju. Egzistencije mnogih su ugrožene. Mi smo spremni na korjenite promjene pitanje ja da li su i drugi.

Koalicija sa HDZ-om nije moguća. U HDZ-u ima mnogo poštenih članova, iskrenih domoljuba. Međutim stranku na državnoj i lokalnim razinama vode ljudi koji su sve samo ne domoljubi. Oni su pljunuli na sve što je hrvatsko. Hrvati nisu lopovi ! Ako se netko deklarira kao Hrvat i katolik, ako je njegov način života poniznost i žrtvovanje, ljubav prema domovini zadnja stranka za koju bi trebao glasati je HDZ.

Na Gradskom vijeću rekli ste da je Giuseppe Giergia, legenda zadarske košarke, žrtveno janje kriminalaca koji su opljačkali KK Zadar. Pojasnite.

– Prema podacima koji su izašli u medijima prije pretvorbe kluba a koje je među ostalim potvrdio i Edvin Šimunov bivši direktor ,viskopozicionirani član HDZ-a u svom intervju Sportskim novostima od 28.3.2011 godine dug kluba iznosio je preko 100 miliona kuna. Prema OTP banci sa kamatama 60 miliona, porezna 11 miliona, Hypo, Erste, igrači, dobavljači… da ne nabrajam dalje. Zdrav razum govori da za to ne može biti odgovoran Pino. I ovdje se kao u cestogradnji radilo o organiziranoj skupini koja je izvršila pljačku KK Zadar. Scenarij i igrači su isti. Pino je samo žrtveno janje.

Još jednom ću ponoviti Pino je najveća živuća legenda kluba. Stariji Zadrani se sjećaju a ja znam samo iz priča da je Pino svaki dan dolazio po Krešu dok je još bio tinejđer i vodio ga na trening. Bez Pina ne bi bilo ni Kreše a bez Pina i Kreše ne bi bilo zadarske košarke. Možda nekima smeta određena doza drskosti i arogancije kod Pina međutim one su dio njegovog karaktera. Bez njih nikada ne bi bio ono što jest vrhunski košarkaš i sportaš, jedan od utemeljitelja zadarske košarke. Zadar je 1970 godine osvoijo Kup bivše države pobijedivši tada moćnu Jugoplastiku u Splitu 63:57. Za tu utakmicu iz Amerike se vratio Krešo ali najbolji pojedinac utakmice je bio Pino koji je kod rezultata 57:57 dao posljednjih 6 koševa i odveo Zadar do pobjede. Za to je trebala i te kakva arogancija i sportska drskost.

Rimljani su svoje ratne heroje slali u daleke provincije kako bi njihove ljudske slabosti ostale skrivene od očiju stanovnika Rima , kako bi legenda o njima živjela. Naša legenda je tu među nama sa svim svojim vrlinama i slabostima, nikad nije napuštao svoj grad. Cijenimo to.

Komentar na događaje od prije dva dana kada je Rade Šimičević organizirao odlazak djece iz škole kako bi mogli pjevati na predizbornom skupu HDZ-a?

Što se tiče postupka Rade Šimičevića oko angažiranja školskog zbora na političkom skupu neću to previše komentirati već ću djelovati. Takve stvari se ne događaju u demokratskim društvima bez sankcioniranja. Da su nadležni reagirali na moj zahtjev za razrješenjem Rade Šimičevića kada je postupkom gaženja vlastitog potpisa po partijskoj direktivi svojim učenicima poslao devastirajuću poruku do svega ovoga ne bi došlo. Svoj zahtjev ću službeno ponoviti sada sa podebljanim argumentima a o svemu ću obavijestiti i pravobraniteljicu za mladež.





Related Articles

Back to top button