ZadarZadne-Izdvojeno

PUPIĆ BAKRAČ IH PRIJAVIO, STIGLO PRIOPĆENJE GONGA: “Zabrinuti smo zbog opasnosti od pada demokratskih standarda, građani moraju prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća”

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

Gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač digao je na noge GONG i Pučkog pravobranitelja radi zabrane nepoštovanja više zakona od strane Božidara Kalmete, gradonačelnika Zadra i Živka Kolege, predsjednika Gradskog vijeća. Naime, iako je građanima zajamčeno da nesmetano mogu pratiti sjednice Gradskog vijeća, gore navedeni dvojac uporno odbija poštovati zakon. Marko Pupić Bakrač poslao nam je svoj dopis koji je poslao na dvije adrese, Pučkog pravobranitelja i GONG-a:

 

– Poštovani,

Moje ime je Marko Pupić-Bakrač i nezavisni sam vijećnik u Gradskom Vijeću grada Zadra. U našem predizbornom programu posebno mjesto zauzimalo je promoviranje direktne demokracije. Ulaskom u GV u tom smislu smo počeli i djelovati pa smo upoznali građane da mogu prisustvovati sjednicama i pratiti rad gradskog vijeća. Građani koji su zainteresirani za pojedine točke dnevnog reda uredno su i na vrijeme sukladno Poslovniku gradskog vijeća grada Zadra podneijeli zahtjeve da im se omogući nazočnost na sjednicama međutim to im je do sada onemogućavano protivno Poslovniku gradskog vijeća grada Zadra čl.98 kao i Zakonu olokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi čl. 37. (Sjednice predstavničkih tijela su javne.

Nazočnost javnosti može se isključiti samo iznimno, u slučajevima predviđenim posebnim zakonima i općim aktom jedinice). Pošto vladajući  uskraćuju  njihovo zakonsko pravo, diskriminiraju ih posebno kad se uzme u obzir da pravo prisustvovanja na sjednici imaju nacionalne manjine čime je većina diskriminirana u odnosu na manjinu molio bih vas da poduzmete mjere koje vam stoje na raspolaganju kako biste prekinuli ovu diskriminaciju naše lokalne vlasti.

http://www.grad-zadar.hr/repos/doc/POSLOVNIK%20GRADSKOG%20VIJECA.pdf – stoji u Pupićevom dopisu.

Iz GONG-a su reagirali poprilično promptno, kazavši kako su od više građana zaprimili ovakve i slične prijave. Svoj odgovor, osim na Pupićevu, poslali su i na adrese Živka Kolege, predsjednika Gradskog vijeća, Božidara Kalmete, gradonačelnika Zadra i Vijećnika i vijećnica.

Ono što u GONG-ovom priopćenju najviše bode u oči je činjenica da se radi o padu demokratskih standarda.

Zaključno, iz GONG-a očekuju ispriku Kalmete i Kolege svim građanima kojima je zabranjeno sudjelovanje na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Hoće li se gradonačelnik i predsjednik GV-a ispričati građanima, ostaje za vidjeti. Priopćenje GONG-a prenosimo u cijelosti:

Grad Zadar

Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća

Božidar Kalmeta, gradonačelnik

Vijećnice i vijećnici

IP – 196/2013

 

Zagreb, 17. listopada 2013.

 

Poštovane i poštovani,

potaknuti  upozorenjima  građanki  i  građana  Zadra,  obraćamo  Vam se zabrinuti zbog  opasnosti  od  pada demokratskih standarda  u  odnosu  na  uključivanje zainteresirane  javnosti  u  praćenje rada  gradskih tijela. Konkretno,  javljaju  nam se  građani s  informacijama  da  je  određenim  građanima  onemogućeno  praćenje sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra. Prema  nama  dostupnim  informacijama,  građanima  je  onemogućeno  praćenje  sjednica  zbog  navodnog „nepostojanja uvjeta“ odnosno „nedovoljnog broja mjesta u vijećnici“. Ukoliko su te informacije netočne, bili bismo zahvalni na pojašnjenju točnih informacija.  U svakom slučaju, radi sprečavanja ponavljanja ovakve prakse skrećemo Vam pažnju na odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj samoupravi), Statuta Grada Zadra i Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra, koje uređuju to pitanje:

‐ 37.  članak Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi: ”Sjednice predstavničkih tijela su javne.  Nazočnost  javnosti  može se  isključiti samo  iznimno,  u slučajevima  predviđenim  posebnim zakonima i općim aktom jedinice.”

‐ 97. članak Statuta Grada Zadra kaže kako se javnost rada Gradskog vijeća, između ostalog, ostvaruje i javnim održavanjem sjednica.

‐ 99.  članak Statuta Grada Zadra navodi: „Grad  će organizirati svoj rad i poslovanje tako da građani i

pravne osobe mogu na jednostavan  i djelotvoran način ostvariti svoja Ustavom zajamčena prava  i  zakonom zaštićene interese te ispunjavati građanske dužnosti.”

‐ 98.  članak Poslovnika Gradskog  vijeća Grada  Zadra dodatno razrađuje pravo  i način praćenja rada Gradskog vijeća od strane građana: „Građani i pravne osobe dužni su pismeno najaviti svoju nazočnost, odnosno nazočnost svojih predstavnika na sjednici Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela najkasnije tri dana prije održavanja sjednice… Javnost može biti djelomično ograničena tehničkim ograničenjima, s time da se prisutnost novinara ne ograničava.“

S obzirom na navedene odredbe Zakona i temeljnih dokumenata Grada Zadra, očekujemo da se Gradsko vijeće Grada Zadra javno ispriča građanima kojima je onemogućeno praćenje njegova rada na njegovoj prvoj sjednici.

Za sve buduće sjednice od Gradskog vijeća očekujemo da osigura slobodan i neometan pristup građanima te sve ostale uvjete za prisustvovanje građana sjednicama Gradskog vijeća u skladu s načelima javnosti rada i participacijom građana.

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

– Iako je Predsjednik Gradskog vijeća na prošloj sjednici i nakon nje uvjeravao nas i javnost da se zabrana prisustvovanja sjednici GV građanima odnosi samo na prošlu sjednicu zbog „pretrpanosti“ vijećnice i obimnog dnevnog reda, preko pročelnice Ureda grada Mirjane Zubčić obaviješteni smo da HDZ i dalje namjerava blokirati javnost rada GV za građane. Time je prekršen načelni raniji dogovor da se sastanu svi klubovi i dogovore način i uvjete pod kojima bi građani mogli nazočiti sjednicama. Nepojmljivo je da u 21. stoljeću u jednoj demokratskoj državi netko mimo zakona i propisa koristi totalitarističkim metodama usmjerenim protiv vlastitih sugrađana. Kako bi smo zaštitili demokratsko pravo naših sugrađana obratili smo se Pučkom pravobranitelju gdje je otvoren predmet u svezi diskriminacije građana grada Zadra kao i GONG-u koji je promptno reagirao na ovo kršenje građanskih i demokratskih prava.

Živko Kolega, Božidar Kalmeta i HDZ moraju shvatiti da su prošla vremena kada su sa raznoraznim kvazioporbenim zastupnicima, koji samo gledaju svoj i interes svoje partije,  mogli kako su htjeli. S nama to tako neće ići. Za svoje sugrađane boriti ćemo se do zadnje kapi krvi svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju – stoji u priopćenju Marka Pupića Bakrača.

Na potezu su Živko Kolega i Božidar Kalmeta. Hoće li zadarski vlastodršci konačno početi sprovoditi i poštovati zakon ostaje za vidjeti. Osta je za vidjeti i kako će cijeli slučaj ‘rasplesti’ Pučki pravobranitelj koji je pokrenuo proces zbog diskriminacije građana grada Zadra.





Related Articles

Back to top button