ZadarZadne-Izdvojeno

Protiv 6 zadarskih roditelja Ministarstvo zdravlja pokrenulo prekršajni postupak zbog necijepljenja djece

SLIKA JDa samostalna odluka roditelja hoće li ili ne cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo, odlučio je 2014. Ustavni sud RH i potvrdio obvezu cijepljenja u skladu sa zakonom.

Unatoč tomu, posljednjih godinu dana mnogo je rasprava na ovu temu, još više kontroverzi u pitanju u kojoj su mjeri cjepiva učinkovita, a u kojoj štetna.

Zagovornici cijepljenja upozoravaju kako je ono jedina i najbolja zaštita protiv zaraznih bolesti od kojih se u prošlosti umiralo. Bolesti poput ospica, zaušnjaka, hripavca ili difterije još uvijek postoje stoga odlukom o necijepljenu djeteta ne ugrožava se samo njegovo zdravlje, već i cijela zajednica.

Ušutkavanje protivnika cijepljenja

Protivnici, među kojima većinom zabrinuti roditelji, vjeruju kako im farmaceutski lobiji i s njima povezana liječnička zajednica zataškavaju informacije o opasnim nuspojavama procjepljivanja, među kojima se kao najproblematičnija spominje autizam.

Njihovim argumentima „protiv“ rijetko se daje prostora u krugovima javnog dijaloga, povezuje ih se sa neznanjem, neinformiranošću i primitivnosti.

Povećan broj djece s alergijama, astmom, naglo dobivanje  visoke temperature, noćna buđenja, vrištanja i grčenja, otuđivanje, povlačenje u sebe i odbijanje hrane, za njih su dovoljan razlog za sumnju, za liječnike, pak, nešto što odbijaju povezati sa cjepivima.

Cijepljenje-djece-Slobodan-izbor-ili-drustveni-zlocinKazna, sud, Centar za socijalnu skrb

Ukoliko majka ili otac unatoč zakonskoj i ustavnoj obvezi odbiju cijepiti dijete pedijatri podnose prijavu Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Ono nadalje podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, a na adresu stiže i novčana kazna od 2.000 kuna, nakon koje, ukoliko roditelj i dalje ne želi cijepiti dijete, slijedi prijava Centru za socijalnu skrb zbog sumnje u zanemarivanje djeteta.

6 roditelja odbilo cijepljenje

Na zadarskom području, doznajemo iz nadležnog resora, u šest mjeseci tekuće godine kažnjeno je 6 roditelja.

„Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja u razdoblju od 1. 1. do 25. 6.2015. podnijeli su obavezna prekršajna naloga te na taj način kaznili za prekršaj roditelje ili skrbnike što nisu izvršili obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđene Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi. Prekršajni nalog –  novčanom kaznom u iznosu 2.000,00 kn;  koju, ako isti uloži prigovor, razmatra Prekršajni sud po žurnom postupku. Ako  roditelj/skrbnik novčanu kaznu ne plati i ne uloži prigovor, pristupa se  prisilnoj naplati putem FINE, nakon što istekne rok za plaćanje“ – stoji u odgovoru.





Related Articles

Back to top button