VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Prošlo je 70 godina od prvog savezničkog bombardiranja Zadra

Pogled sa zvonika sv. Stosije na istok, 1944.Danas se obilježava 70. obljetnica prvog od mnogih savezničkih bombardiranja Zadra. Tada je poginulo 156 civilnih osoba, od čega 38 djece, a 260 Zadrana je ranjeno. U večeri 2. studenoga 1943. godine, među ostalim objektima, razoren je dom za nezbrinutu djecu, a najveći broj smrtno stradalih građana Zadra izvučen je iz bunkera na Voštarnici, što danas kao spomen sjećanje obilježava udruga Dica Kalelarge, postavljanjem ploče na mjesto najvećeg stradavanja. Savezničko bombardiranje bilo je brutalno, kazao je Zlatko Begonja, profesor povijesti na Sveučilištu u Zadru.

“Ono se nastavilo i kasnije, koncem studenog pa čak i u prosincu, a to je neprestance trajalo sve do konca listopada 1944. pa čak i prilikom ulaska zadarskog partizanskog odreda. Saveznici su vršili zračna razaranja Zadra na jedan neselektivni način”, rekao je Begonja.

Za 500-tinjak civilnih žrtava grada Zadra ili oko 5 posto tadašnjeg stanovništva grada i preko 90 posto sravnjenih objekata na Poluotoku krivci nikad nisu procesuirani. Zašto je tome tako, upit smo poslali DORH-u, te Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. Od županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića smo dobili odgovor, u kojem između ostalog stoji da ‘razgovor o ovakvo kompliciranoj i delikatnoj problematici, ne samo kazneno pravnoj, čega ste zasigurno potpuno svjesni, nije moguć, s obzirom da u najmanju ruku zahtjeva krajnje ozbiljnu pripremu…’.

Stručnjak za međunarodno kazneno pravo, Zvonimir Šeparović kazao je kako je uvriježeno mišljenje da se o pravilima ratovanja počelo razmišljati tek od Ženevske konvencije 1948., no red u apsolutni nered ratovanja donesen je još 1907. godine Haaškom konvencijom. Republika Hrvatska do dana današnjeg nikad nije pokrenula ovo pravno pitanje.

“Mislim da će ostati načelo da saveznici i pobjednici ne odgovaraju za svoje zločine. Jugoslavija je imala zakon da oni koji su pripadali neprijateljskim snagama uopće ne podliježu jurisdikciji, ne smatra ih se žrtvama rata. Mislim da se objektivno danas može, ali s malim izgledima na uspjeh, pokrenuti postupak protiv potencijalnih ili stvarnih, poznatih ili manje poznatih, stvarnih izvršitelja zločina nad Zadrom”, kaže Šeparović.

Zajednica Talijana sinoć je u prostorijama Državnog arhiva otvorila izložbu fotografija koja prikazuje kako je Zadar izgledao do 2. studenog 1943. godine.





Related Articles

Back to top button