112Zadar

PRESUDA PREKRŠAJNOG SUDA U ZADRU Vox centar i Sinovčić nisu krivi za neisplatu plaća novinarima!

Dvije godine od optužbe Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Prekršajni sud u Zadru oslobodio je Trgovačko društvo “Vox centar” d.o.o. i Rena Sinovčića za prekršaj iz Zakona o minimalnoj plaći. Optužnim prijedlogom zadarske ispostave Ministarstva rada i mirovinskog sustava, TD Vox centar i Sinovčić teretili su se, naime, da svim djelatnicima Vox centra d.o.o. u Zadru nisu u inkriminiranom razdoblju 2014. godine isplatili minimalnu plaću u iznosu od 3.017,16 kuna.

Prema obrazloženju iz presude koju je donijela sutkinja Senka Vrdoljak, TD Vox i Sinovčić u svojoj pisanoj obrani nisu sporili počinjenje djela prekršaja, no naveli su da je zbog neisplate plaće došlo zbog toga što je okrivljena pravna osoba u inkriminiranom razdoblju bila u blokadi. Obrazložili su da nisu imali pristupa novčanim sredstvima društva, niti su objektivno bili u mogućnosti izvršiti isplatu plaće svojim radnicima.

– Opisanim postupanjem iz činjeničnog opisa optužnog prijedloga eventualno je ostvareno protupravno postupanje, međutim, u ponašanju okrivljenika nedostaju elementi krivnje kao subjektivan odnos počinitelja prema djelu prekršaja, zbog čega se isti ne može osuditi za učin djela prekršaja – obrazložila je sutkinja Vrdoljak dodajući kako je iz spisa predmeta razvidno da je poslovni račun trgovačkog društva Vox centar d.o.o. bio u blokadi u inkriminiranom razdoblju.

S obzirom da je, kako je kazala, poslovni račun poslodavca bio blokiran, isti nije imao pristupa novčanim sredstvima društva niti je objektivno bio u mogućnosti izvršiti isplatu plaća djelatnicima trgovačkog društva, te je sukladno tome poslodavac postupio sukladno čl. 93. Zakona o radu. Zaključila je kako nema obilježja prekršaja ako počinitelj objektivno nije bio u mogućnosti poduzeti radnju kojom se ostvaruju obilježja djela prekršaja.

TD Vox i Sinovčić teretili su se da Sandri Profaca, Marini Vlakić, Silviji Romić, Ivi Perinčić, Željki Čačko, Dariji Zekanović, Mati Komina, Ivici Bačić, Marku Kapitanoviću, Branki Lukić, Nataši Rožić, Martini Paštarović, Petri Kaštela Baždarić, Mileni Sinovčić, Marijani Sinovčić, Ivanki Buterin, Valentini Fuzul, Sanji Miljković, Ani Franjković, Tamari Madžar, Josipi Bilaver, Dinku Ožakoviću, Renati Sinovčić, Branimiru Sinovčiću, Ivani Čirjak, te Petru Biloglavu, nisu u propisanim rokovima, do 15. u mjesecu za prethodni mjesec isplatili minimalnu plaću.

Optuženi su da im nisu isplatili minimalnu plaću u visini iznosa bruto plaće koja radniku pripada za rad u punom radnom vremenu prema odredbama Zakona o minimalnoj plaći za mjesec siječanj do 15. veljače 2014. godine, za veljaču do 15. ožujka 2014. godine, za ožujak do 15. travnja 2014. godine, za travanj do 15. svibnja 2014. godine, za svibanj do 15. lipnja 2014. godine i za lipanj do 15. srpnja 2014. godine u Zadru u iznosu od 3.017,16 kuna.





Related Articles

Back to top button