ZadarZadne-Izdvojeno

Prema Zekanoviću trebalo ukloniti 80 ruševina, a po Babiću još se ne zna

Rusenje kuceGrad Zadar pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave(male vrijednosti) na uklanjanju ruševina iduće dvije godine. Procjena tog posla je 900 000 kuna.

Gradska uprava je išla na javno nadmetanje male vrijednosti, do milijun kuna, jer bi za iznos nadmetanja preko milijun kuna, Gradonačelnik trebao pitati Gradsko vijeće.
Na konkretno pitanje koliko je ruševina koje se prema procjeni posla planiraju ukloniti, iz gradske uprave nismo dobili odgovor. Kao ni na pitanje jesu li riješeni vlasnički odnosi oko tih ruševina. Poznato je iz dosadašnje akcije, koju je pokrenuo dogradonačelnik Dražen Grgurović, kako se Grad pozivao na zdravlje građana da bi se uklonilo nekoliko ruševina
Početkom ove godine Grgurović je izjavio da kad je akcija pokrenuta, intenzivno su se tražili vlasnici, te je za Zadarski list ustvrdio kako su uspjeli dobiti 20-tak suglasnosti, a kako su u konačnici očišćene ruševine 50-tak kuća.

” Tu i tamo dobijemo poneku suglasnost, ali je ne možemo dobiti za 40-ak objekata na području Grada Zadra”, istaknuo je Grgurović u veljači za Zadarski list.

Grad Zadar ne rješava vlasništvo oko tih ruševina, odnosno vlasnici istih su poznati, navodi se u informaciji, koji smo dobili posredstvom Ureda gradonačelnika od Ante Babića, pomoćnika pročelnika za komunalne poslove.

Iz daljnjih informacija očito je da gradski komunalci nemaju konkretan plan uklanjanja ruševina. Stvoren je model Okvirnog sporazuma, koji, ističe se ne obvezuje Grad Zadar na sklapanja ugovora o javnoj nabavi, već se Okvirni sporazum sklapa za razdoblje od dvije godine tijekom kojega razdoblja će se eventualno sklopiti pojedinačni ugovori za uklanjanje onoliko ruševina za koliko se ishode suglasnosti vlasnika istih.

Predviđena količina predmeta nabave određena je odokativnom procjenom ruševina koje se još uvijek nalaze na području Grada Zadra, misaona je konstrukcija koju smo u pisanom obliku dobili od pomoćnika pročelnika komunalnih poslova.

Po istom modelu je prije tri godine izabran Lavčević. Oni su imali sporazum za uklanjanje ruševina na rok od tri godine. Tada je Zekanović govorio da će cijena biti 49,08 kuna po jednoj toni odvoženog materijal kao i da u Zadru „treba ukloniti 80-ak objekata koji godinama narušavaju izgled okoline i podsjećaju na ratna stradanja. ”

Ukupna procjena radova na uklanjanju navedenih objekata prije tri godine je bila 2,5 milijuna kuna. Ako je posao obavljen, kako je najavljen, onda je Zadar trebao biti očišćen od ruševina rata.

Javno nadmetanje za sklapanje Okvirnog sporazuma za izvođenje građevinskih radova na uklanjanju ruševina u Gradu Zadru na razdoblje od dvije godine, raspisao je Upravni odjel za financije – Odsjek za javnu nabavu na zahtjev Upravnog odjela za komunalne djelatnosti sukladno godišnjem Planu nabave, službena je informacija koju potpisuje pomoćnik Babić. Krajnji rok za dostavu ponuda je 18.rujna.





Related Articles

Back to top button