TehnologijaZadne-Izdvojeno

Prelistajte ih: Bilježnice velikog Da Vincija dostupne su online

prelistajte-ih-biljeznice-velikog-da-vincija-dostupne-su-online-504x335-20130206-20130213214555-1aa3626a04bea96cee27edd040bc487fRukopis i crteži koje je Leonardo ostavio učeniku sačuvani su u knjigama i na listovima papira. Povezali su ih nakon njegove smrti, a sada ih svatko može čitati

Britanska biblioteka u Londonu digitalizirala je bilježnice talijanskog renesansnog genija Leonarda da Vincija te ih postavila online. Vijest je to koja će se zasigurno svidjeti mnogim ljubiteljima arhivistike te istraživačima ostavštine jednog od najvećih umova u povijesti čovječanstva.

Rukopis i crteži koje je Leonardo ostavio svom učeniku sačuvani su u malim knjigama i na velikim listovima papira. Oni su povezani nakon njegove smrti, a sada ih svatko može slobodno prelistavati i čitati. U posjedu Britanske biblioteke nalaze se od 17. stoljeća, odnosno otkad ih je u Veliku Britaniju donio prijatelj kralja Charlesa I.

Sadrže opise i slike i to gotovo svega o čemu je Leonardo promišljao, od mehaničkih konstrukcija do, primjerice, popisa za kupnju.





Related Articles

Back to top button