112ZadarZadne-Izdvojeno

Povratnik iz Nigerije stavljen pod blagi nadzor zbog virusa ebole

DSC_0789_1268396069Dežurni epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr.Ivan Stipanov potvrdio nam je kako je pod pasivnim nadzorom zbog virusa ebole 38-godišnjak kojeg je zbog povratka iz Nigerije zadarskim epidemiolozima uputila granična sanitarna inspekcija.

Muškarac je stavljen pod nadzor od tri tjedna, koliko traje inkubacija za taj virus), tijekom kojih će on pratiti svoje zdravstveno stanje i referirati dežurnu službu. Radi se o vrlo niskom riziku, budući da 38- godišnjak nije bio u kontaktu s osobama koje su stavljene pod nadzor u Nigeriji, kazao nam je dr. Stipanov.
A nije ni boravio u tamošnjim zdravstvenim ustanovama, bio u kontaktu sa zaraženim ili dirao bolesne i uginule životinje, naveo je šef epidemiološke službe ZZJZ dr. Alen Medić za Slobodnu Dalmaciju.

Muškarac je bio na privremenom radu u Nigeriji. Sama činjenica da dolazi iz te zemlje u kojoj je izražen pojava oboljelih od virusa, koji nije nepoznat, bila je dovoljan da službe poduzmu sve mjere opreza. U Zadru će to biti zabilježeno kao prvi slučaj niske sumnje na ebolu. Hoće li biti posljednji teško je reći, budući da se zna kako postoji izvjestan broj domaćih ljudi koji rade na platformama u Nigeriji.
Ta je zemlja krajem prošlog mjeseca stavila pod nadzor 59 osoba koje su bile u dodiru s građaninom Liberije koji je od ebole umro u Lagosu.





Related Articles

Back to top button