ZadarZadne-Izdvojeno

U Posedarju prijevremeni izbori 17. lipnja

Vlada RH raspisala je prijevremene izbore za Općinsko vijeće Posedarja za 17. lipnja. Temelj za tu odluku na koju se čekalo od veljače je presuda Upravnog suda kojom se odbacuje zahtjev za poništenje odluke o raspuštanju Vijeća. Vlada je OV Posedarja raspustila jer proračun nije usvojen kvalificiranom većinom glasova, a potom je imenovana povjerenica koja nije mogla poduzeti daljnje radnje jer je slijedila pravna zavrzlama oko osporavanja odluke o raspuštanju.

Sad je Upravni sud u Splitu donio presudu prema kojoj proizlazi da je promašena cijela tužba iz Posedarja, jer je navedeno da je podnositelj tužbe Općina Posedarje, a ne predsjednik raspuštenog Općinskog vijeća kako je zakonom propisano. Pravnički bi se reklo da je promašena aktivna legitimacija; podnio je tužbu netko tko zakonski na to nema pravo, u ovom slučaju Općina Posedarje i njezin načelnik.

Zanimljivost u ovoj priči je i to što je na ovom predmetu angažirano ugledno odvjetničko društvo iz Zagreba “Šunić & partneri” koje je, jasno, tražilo podmirenje naknade troškova upravnog spora. No, budući da su spor izgubili jer podnositelj zahtjeva za poništenje odluke nije bio Šime Žuža, predsjednik raspuštenog OV, nego neka imaginarna Općina Posedarje,

Upravni sud odbio je pokriti troškove odvjetničkog ureda. Za novi saziv Općinskog vijeća ostat će pitanje je li trebalo angažirati odvjetnike čak iz Zagreba koji su, eto, promašili napisati ispravnu tužbu.

Pokušali smo doznati o kolikom iznosu sudskih troškova koje odvjetnici traže se radi, no u samom odvjetničkom uredu nismo mogli dobiti informaciju. Načelnik Ivica Juričević kaže da se radi o samo 7-8 tisuća kuna, ali i to da se radi o čudnoj sudskoj odluci.

– Izdat ćemo priopćenje o cijelom slučaju jer nije točno da tužbu nije podnio Šime Žuža. Imamo pismene dokaze s potpisima, a na ovaj način donesena je odluka protiv koje više nemamo pravo žalbe. Na ovaj se način vraćamo u neka vremena za koja smo mislili da su prošla, kaže nezadovoljni Juričević.

S tim priopćenjem za javnost, jasno, neće se moći ništa utjecati, već je i Ured državne uprave pokrenuo proceduru oko uvida u popis birača, a stranke i pojedinci koji se žele baviti općinskom politikom moraju se pripremiti za kandidiranje i kampanju.





Related Articles

Back to top button