ZadarZadne-Izdvojeno

Policija se povukla, Milinković poziva gradonačelnika na ostavku

Zadarska policija u srijedu se navečer povukla s građevinske parcele u Diklu nakon šestodnevnog 24-satnog dežurstva zbog “spora” Grada Zadra i vlasnika zemljišta oko pristupnog puta tzv. Galićevim zgradama. No, odmah sutradan, u poslijepodnevnim satima, vratili su se na istu adresu jer je vlasnik susjedne parcele koja je na prodaju, prokopao kanal i tako i on onemogućio prolaz stanarima.

– Policija je na teren izišla na zahtjev gradonačelnika Zvonimira Vrančića kako bi asistirali dok djelatnici tvrtke Franto obavljaju građevinske radove, odnosno kako bi do tada postojeću cestu vratili u prvobitno stanje. Asistencija je službeno okončana u srijedu navečer, a u četvrtak poslijepodne preventivno je na navedenu adresu poslana policijska patrola – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Prije povlačenja u srijedu oko 20 sati uslijedila je još jedna intervencija jer je vlasnik Nikša Milinković s terena uklonio terenac i zamijenio ga 20 tona teškim bagerom.

“Bio sam spreman za dogovor”

– Što se tiče stanara u zgradama, mišljenja sam da ih je sam gradonačelnik svojim neprimjerenim postupcima doveo u situaciju u kojoj se nalaze. Ja sam bio spreman na dogovor i razgovor prije nekoliko mjeseci nakon nesporazuma oko izdavanja dozvole, a potom i odmah nakon prve bespravne gradnje na mom terenu polovinom ožujka. Međutim, iako me je pozvao na razgovor, nismo se ništa dogovorili jer se razgovor sveo na monolog u kojemu mi je on objasnio da je to njihovo, i da zato nema što sa mnom pregovarati – kaže Milinković, napominjući kako je osim ponude da o svom trošku stanarima osigura prilaz iz Ulice Romansa, nudio i dogovor o privremenom korištenju njegova zemljišta za pristup do pronalaska alternativnog rješenja, a sve to kako bi se izbjegla ovakva nepravda prema stanarima. Nakon svega poručuje gradonačelniku da bi zbog narušavanja egzistencije tako velikog broja građana trebao podnijeti ostavku.

Grad ostaje pri svome

Drugu stranu priče, onu prozvanog gradonačelnika Vrančića, jučer nismo uspjeli čuti jer je, kako su nam rekli u Gradskoj upravi, on od jučer na godišnjem odmoru. Iz pravne službe Grada Zadra samo su još jednom ponovili kako je stav Grada da stanari imaju pravo na korištenje sada nepostojeće ceste, jer ona neosporno spada u nerazvrstane ceste čiji je vlasnik lokalna samouprava. Štoviše, napominju kako ta cesta nosi ime ulice na koju se nastavlja, da je zavedena kao put, te da je to razvidno i u dokumentaciji Općinskog suda u Zadru gdje je oko legalnosti puta spor vodio prijašnji vlasnik.

– Postoji rješenje o pojedinačnom ispravnom postupku koje se može naći u dokumentaciji kada je građevinska dozvola za gradnju devet stambenih zgrada na toj lokaciji izdana – pojašnjavaju u Upravnom odjelu za graditeljstvo Grada Zadra.

“TREBAO JE POZVATI NA RAZGOVOR MANDIĆA, BENKOVIĆA I GALIĆA”
Milinković je još jednom naglasio da je gradonačelnik odbijao dogovor, odlučivši se na “otimačinu, primjenu sile i moći”.

– Trebao je odmah raščistiti situaciju na način da pozove Petra Mandića i Srđana Benkovića koji su za gradnju tih zgrada izdali i potpisali građevinsku dozvolu 2003. godine, ali i Tomislava Galića koji je cijelo ovo vrijeme pošteđen, iako je probleme i prouzročio. Ovako, već 20 dana gradske vlasti pozivaju se na nekakve dokumente, na suglasnost bivšeg vlasnika i slično. Da išta od toga postoji pa valjda bi to i pokazali do sada, ističe Milinković.





Related Articles

Back to top button