ZadarZadne-Izdvojeno

PIZZA CUT & KUKURUZ – Zvonko Šupe: “Nama je prioritet samo poluotok”

Zvonko Šupe (Foto: Antena Zadar)
Zvonko Šupe (Foto: Antena Zadar)

Predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra, Zvonko Šupe, nastavlja sa, u najmanju ruku, skandaloznim djelovanjem. Naime, nakon što je potpisnik ovog članka kontaktirao spomenutog predsjednika i od njega pokušao doći do informacija vezanih za djelovanje pojedinih manifestacija na području grada Zadra, odgovore na konkretna pitanja nismo dobili, a one koje smo dobili (a vjerujemo da bi isto bilo i s vaše strane da ste razgovarali s gore spomenutim gospodinom) smatramo lošim i štetnim po turističko djelovanje na zadarskom području.

‘Nama je prioritet poluotok, nismo mi za mjesene zajednice’

Na naš upit zašto, primjerice, Noć Brodarice (koja se ove godine neće održati radi nedostatka financijske potpore), nije na popisu onih turističkih atrakcija koja financira TZ Grada Zadra, Zvonko Šupe odgovorio je kako oni financiraju samo projekte koji se odvijaju na poluotoku.

– Mi o Noći Brodarice i ostalim manifestacijama mislimo sve najbolje. To je odlično. Drago nam je da se održavaju manifestacije poput Noći Brodarice, no nama je prioritet poluotok. Moramo biti iskreni i to priznati. Tu se najviše turista kreće, nismo mi za mjesne zajednice. Mi smo za prostor u kojemu se najviše turista kreće – kazao je Šupe i ostao živ.

‘Lani smo platili izradu letaka za Noć Brodarice’

Dodao je Šupe i podatak kako su, zamislite, lani Noć Brodarice pomogli s 4 tisuće kuna tako da su isti iznos platili za izradu letaka tvrtki FG Grafika. Ni tu Šupe ne vidi nikakav problem, jer, zamislite, Noći Brodarice donirano je čak 4 tisuće kuna sredstava koje nitko nikad nije vidio. Zato su, primjerice, neki drugi velebni turistički projekti, donirani s puno većim i konkretnijim iznosima, iako se radilo i uglavnom se radi o trećerazrednim manifestacijama na kojima turisti ne troše nikakve novce.

– Mislite li da je 4 tisuće kuna malo? Mi mislimo da nije. Pa nismo mi nikakav fond – kazao je na konstataciju kako se projekt Noć Brodarice ove godine nije prijavila za sredstva TZ Grada Zadra.

‘Izvor iz TZ-a: Ako niste bliski HDZ-u, vaš projekt se neće financirati’

Međutim i da se Noć Brodarice prijavila Turističkoj zajednici, bilo bi im isto. Jedan od naših sugovornika iz TZ Grada Zadra napominje kako se projekti mogu financirati jedino ako ste bliski lokalnom HDZ-u, u što nam i nije teško povjerovati ukoliko vidimo koje sve to događaje financira TZ i o kojim iznosima se radi. Naš izvor dodao je i kako je predsjednik Šupe u konfliktu s mnogim zadarskim klapama, koje uglavnom ne bivaju angažirane od strane zadarske TZ, već svoje nastupe moraju odrađivati u drugim gradovima.

I tako onda Šupe zadivljujuće i samouvjereno konstatira kako je najisplativije i najbolje financiranje projekata na uspavanom poluotoku. Međutim, zaboravlja da, ako želimo produženu sezonu i više ‘muvinga’ turista, ponuda se mora proširiti van granica poluotoka na kojemu, iskreno rečeno, i nema nikakvih atrakcija izuzev pečenog kukuruza, pizza cutova, kokica i sladoleda. Uzmemo li za primjer druge europske gradove, dolazimo ćemo do podatka kako se tek manji dio manifestacija i događaja zapravo odvija na glavnom trgu.

Iako ni u kojem smislu ne želimo umanjiti ogroman potencijal starog grada, odnosno poluotoka (koji još uvijek ne koristi ni trećinu svojih realnih potencijala) i svih njegovih znamenitosti, činjenica je da ovakav zatvoreni način razmišljanja predsjednika jedne turističke organizacije štetan i da dovodi do otkazivanja događaja poput Noći Brodarice koja je, primjerice, znala na jednom mjestu, u jednoj večeri, okupiti preko 10 tisuća ljudi.

Vir bi svima trebao biti pozitivan primjer

Svjedoci smo i čestih izjava turista kako odlaze iz grada jer je Zadar dosadan grad s nikakvim atrakcijama. S ovakvim nesposobnim i uspavanim vodstvom Turističke zajednice, bit će sve više ovakvih izjava i reakcija razočaranih turista koji, realno, i nemaju gdje potrošiti svoje novce. Također, ako usporedimo primjerice Općinu Vir Kristijana Kapovića ili odnedavno Benkovac, koji imaju svoje turističke ponude, dolazimo do zaključka kako su Turističkoj zajednici Grada Zadra potrebni novi mladi i sposobni ljudi. Odmah i sada.





Related Articles

Back to top button