VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Piše David Lekaj: Put svile: Predsjednica protokolarno, premijer državnički

imageFORMA VS. REZULTATI
Najava Predsjednice RH Grabar-Kitarović o protokolarnom boravku u Kini je sjajna vijest. Samo je pitanje zašto se odvija uoči skorašnjeg Summita [16+1] u Pekingu na kojemu Hrvatska sudjeluje na najvišoj razini. Čemu protokolarni posjet uoči početka važnog događaja na kojemu je pozvan premijer? Važnost summita je u tome da se na najvišoj razini mogu ostvariti najbolji rezultati. To je smisao summita – rezultati. A rezultati su jedino bitni. Ne forma. Ne protokol.

MESIĆ I TITO
Odnosni Hrvatske i Kine se mogu okarakterizirati kao dobri i stabilni u prvom redu zahvaljujući bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću. On je u dva mandata izgradio bazu na kojoj je Hrvatska zemlja sa znatno većim utjecajem od svojih granica. Obzirom da je bio i zadnji predsjednik Jugoslavije Kinezi ga percipiraju kao suvremenog Tita. I ne samo u Kinezi, nego i šire u Aziji. I nakon prestanka mandata Predsjednika Republike Hrvatske Stjepan Mesić nastavlja koristiti svoj snažan utjecaj u lobiranju za hrvatsko gospodarstvo diljem Azije.

GOSPODARSTVO
Grad Zadar je najbolji primjer gospodarske suradnje s Kinom. S obzirom na veličinu Kine mi smo se fokusirali na jednu regiju i lansirali projekte iz područja infrastrukture, turizma, energetike i IT. Tu je, opet, ključnu ulogu imao predsjednik Mesić. On je privatio moju inicijativu i definirao strategiju nastupa prema kineskom tržištu kapitala i kineskim investitorima. Štoviše, u realizaciji je aktivno sudjelovao na sastrancima s investitorima diljem Kine, kasnije i Koreji, kao i sa Malezijskim gospodarstvenicima.
Zašto ovo govorim? Zato što je ovaj model primjenjiv na razini države. To je projekni pristup, brz i učinkovit. Za razliku od tromog i neučinkovitog procesnog pristupa kojeg koristi HGK i slične institucije. Zato nema pravih rezultata i naše gospodarstvo ne nalazi put do Kine, a kineske investicije ne dolaze u Hrvatsku. A vrata su nam širom otvorena.

SUMMIT U PEKINGU [16+1]
Premijer Milanović je potpuno u pravu kada kaže da je to najvažniji politički događaj godine. Zato je bitno da Hrvatska bude prisutna na najvišoj razini – ranga premijera. Još je važnija priprema i strategija. Nama u gospodarstvu je važno ucrtati Hrvatsku na mapu investicija, a to može, u slučaju Kine, isključivo politika. Dobra vijest je da imamo i jakog aduta, bivšeg predsjednika Mesića. Iskoristimo ga jer Summit [16+1] je najbolji trenutak za to.

David Lekaj,
Osnivač Euro-Asian Business Association





Related Articles

Back to top button